AI használata a mellrák kimutatására

A The New York Times szerint Magyarország a rákos megbetegedések diagnosztizálásához használt mesterséges intelligenciát használó (AI)-szoftverek fő tesztelőhelyévé vált, de a fejlesztők is hangsúlyozzák, hogy a szoftverek csak segítik és nem helyettesítik az orvosok munkáját.

A mesterséges intelligencia fejlődése áttörést jelent a mellrákszűrésben azáltal, hogy felismer olyan apró jeleket is, amelyeket emberi szemmel könnyű figyelmen kívül hagyni. A korai eredmények és a radiológusok szerint ez idáig a technológia a radiológusokhoz hasonló eredményességgel mutatja ki a rákos megbetegedéseket, ami az egyik legkézzelfoghatóbb jele annak, hogy a mesterséges intelligencia hogyan javíthatja a közegészséget.

A Kheiron Medical mélytanuláson alapuló mammográfiai szoftvere a Mia 2020-ban elnyerte a brit NHS akkor első alkalommal átadott Artificial Intelligence in Health and Care (Mesterséges Intelligencia az Egészségügyi Gondozásban) díját, és Nagy-Britaniában még abban az évben tizenöt kórházban és szűrőközpontban be is vezették. A régóta átfogó mellrákszűrési programmal rendelkező Magyarországon öt kórházban és klinikán, ahol évente több mint 35 000 szűrést végeznek, 2021-től kezdődően vezették be a mesterséges intelligencián alapuló-rendszerek felhasználását, amelyek azóta segítenek ellenőrizni a rák tüneteit, amelyeket a radiológus esetleg figyelmen kívül hagyott. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és az Európai Unióban is számos klinikán és kórházban tesztelik a rendszert és folyamatosan szolgáltatják a rendszerek fejlesztését segítő adatokat.

Az orvosok és a mesterséges intelligencia fejlesztői egyaránt hangsúlyozzák: további klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a rendszereket szélesebb körben alkalmazhassák az emlőrákszűrések automatizált másodvéleményt adó segítségként. Az eszköznek kortól, etnikumtól és testalkattól függetlenül pontos eredményeket kell tudni adnia, a technológiának pedig bizonyítania kell, hogy képes felismerni az emlőrák összetettebb formáit, és csökkenteni tudja a nem rákos téves pozitív diagnózisok számát.

A mesterséges intelligencia eszközök vitát váltottak ki arról is, hogy leváltják-e a radiológusokat, a technológia készítői pedig szabályozási ellenőrzésekkel és egyes orvosok és egészségügyi intézmények ellenállásával szembesültek. Egyelőre ezek a félelmek túlzottnak tűnnek, sok szakértő szerint a technológia csak akkor lesz hatékony, és csak akkor lesz megbízható a betegek számára, ha képzett orvosokkal együttműködve alkalmazzák.

2016-ban Geoff Hinton, a világ egyik vezető mesterséges intelligencia-kutatója azt állította, hogy a technológia öt éven belül képes lesz a radiológusoknál pontosabb diagnózisra. Hinton úr és két tanítványa a Torontói Egyetemen olyan képfelismerő rendszert épített, amely képes volt gyakori tárgyak: virágok, kutyák és autók pontos azonosítására. A rendszerük középpontjában álló – általuk neurális hálózatnak nevezett – technológiával azt modellezték, hogy az emberi agy hogyan dolgozza fel a különböző forrásokból származó információkat. Ezzel azonosítják az embereket és az állatokat a Google Photos-ban és más hasonló alkalmazásokban közzétett képeken, és ez teszi lehetővé teszi a Siri és az Alexa számára, hogy felismerjék az emberek által kimondott szavakat. A neurális hálózatok vezérelték a chatbotok új hullámát is, így például a ChatGPT.

Ez a technológia azonban egyáltalán nem könnyen alkalmazható betegségek kimutatására- nyilatkozta a lapnak Kecskeméthy Péter informatikus, a Kheiron Medical Technologies nevű szoftvercég társalapítója és elnöke a cég másik társalapítójával Tobias Rijkennel, a gépi tanulás szakértőjével a radiológusok munkájának mesterséges intelligenciával történő segítését tűzte ki célul. Az AI-rendszereik képzése érdekében több mint ötmillió mammográfiás felvételt gyűjtöttek össze olyan betegekről, akiknek a diagnózisa már ismert volt, amelyeket magyarországi és argentin klinikákról és más országokbeli tudományos intézményekből. A felvételeket 12 radiológus címkézi fel egy speciális szoftver segítségével, amely megtanítja a mesterséges intelligenciát, hogy felismerje a rákos növekedést alakja, sűrűsége, elhelyezkedése és egyéb tényezők alapján. A rendszerbe táplált több millió esetből a technológia matematikai reprezentációt készít az egészséges emlőről és a rákos betegek melléről, hogy minden egyes mammográfiás képen fel tudja fedezni az esetleges rendellenességet.

Tavaly egy több mint 275 000 mellrákos eseten végzett vizsgálat után a Kheiron arról számolt be, hogy mesterséges intelligencia szoftverének teljesítménye megfelelt a radiológusok teljesítményének, amikor a mammográfiás vizsgálatok „második olvasójaként” működött. Emellett legalább 30 százalékkal csökkentette a radiológusok munkáját, mivel csökkentette a leolvasáshoz szükséges röntgenfelvételek számát. Egy magyar klinika tavalyi eredményei szerint a technológia 13 százalékkal növelte a rákos megbetegedések arányát, mivel több rosszindulatú daganatot azonosítottak.

Dr. Tabár László, Európa egyik vezető mammográfiás oktatója, már az első tesztelésénél is nagyon hasznosnak találta a technológiát, és azóta is folyamatos tanácsaival segíti a rendszerek fejlesztését elmondta, hogy más, mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek, köztük a dél-koreai Lunit Insight és a német Vara, által kifejlesztett rendszerek szintén biztató észlelési eredményeket hoztak.

Bizonyítás Magyarországon

A Kheiron technológiáját először 2021-ben alkalmazták betegeken a budapesti MaMMa Klinikán ahol a mammográfiás vizsgálat befejezése után két radiológus megvizsgálta, hogy talál-e rákra utaló jeleket, majd az AI vagy „jóváhagyta” az orvosok döntését, megjelölte azokat a területeket, amelyek ismételt ellenőrzését szükségesnek ítélte. A MaMMa Klinika öt magyarországi telephelyén 2021 óta 22 olyan esetet dokumentáltak, amelyben a mesterséges intelligencia a radiológusok által fel nem ismert rákot azonosított. „Óriási áttörés” – mondta Dr. Vadászy András, a MaMMa Klinika igazgatója, "Ha ez a technológia akárcsak egy vagy két életet is megment, már akkor is megéri."

A fejlesztő Kheiron cég is hangsúlyozza, hogy a technológia az orvosok mellett működött a legjobban, nem helyettük. A skót Nemzeti Egészségügyi Szolgálat hat helyen fogja használni a mammográfiás vizsgálatok további ellenőrzésére, az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat pedig 30, általa működtetett emlőrákszűrési helyen alkalmazza. A finnországi Oulu Egyetemi Kórház is tervbe vette a technológiát használatát, és idén egy busz is körbeutazza Ománt, hogy mesterséges intelligencia segítségével mellrákszűrést végezzen.

 

Forrás:

Using A.I. to Detect Breast Cancer That Doctors Miss. The New York Times

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.