hirdetés

A betegfektetés hatása a védendő szervek és a céltérfogatok átfedésére nagy kockázatú prosztatarákos betegek sugárkezelésekor

Munkánk célja a céltérfogatok és védendő szervek egymáshoz való viszonyának vizsgálata volt négy különböző sugárterápiás terv összehasonlításával nagy kockázatú prosztatarákos betegek kezeléséhez. Négy CT-sorozatot készítettünk a betegekről hanyatt fekvő helyzetben térd-lábtartóval (TL), hason fekve belly-board (BB) rögzítővel, a húgyhólyag telt (TH), illetve üres állapotának (ÜH) kombinálásával. Vizsgáltuk a különböző CT-sorozatokon (TL-TH, TL-ÜH, BB-TH, BB-ÜH) berajzolt céltérfogatok (PTV) és védendő szervek (OAR) átfedésének nagyságát a rögzítés, a hólyagteltség és a haskörfogat nagysága szerint. A telt húgyhólyag jelentősen csökkentette az átfedéseket (∩) a belek és a hólyag esetében (PTVkismed∩hólyag: p=0,0069, PTVpvs∩hólyag: p telt húgyhólyaggal, hanyatt fekvő helyzetben és térd-lábtartóval javasoljuk. Nagyobb haskörfogatú betegeknél bármely betegfektetésnél szinte kivétel nélkül kisebb a céltérfogat és a védendő szervek közötti átfedés. Magyar Onkológia 55:281-285, 2011

Kulcsszavak: nagy kockázatú prosztatarák, védendő szervek átfedése, ép szövetek védelme, betegrögzítés

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Czigner Krisztina, Ágoston Péter, Forgács Gyula, Kásler Miklós
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.