hirdetés

Új bispecifikus antitest tüdőrák kezelésében

EGFR-pozitív nem-kissejtes tüdőrák kezelésében mutatott ígéretes eredményeket az ivonescimab.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban április 4-én jelent meg a AMC University kutatóinak cikke, amelyben az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) mutációval rendelkező nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC) szenvedő betegek kezelésében ígéretes eredményeket írtak le ivonescimabbal kombinált kemoterápiás kezelést követően. A fázis III. klinikai vizsgálat keretében végzett kombinált kezelés az eredmények szerint szignifikánsan javította a betegek progressziómentes túlélését.

A kettős-vak, randomizált, fázis III. klinikai vizsgálatban kemoterápiával kombinált ivonescimab kezelés hatékonyságát értékelték EGFR-mutációt hordozó előrehaladott vagy áttétes nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek esetében - az eredményeket az önmagában alkalmazott kemoterápiás beavatkozással hasonlították össze. A vizsgálatot Kínában 55 központban, összesen 322 beteg bevonásával végezték, a résztvevők vagy ivonescimabot vagy placebót kaptak a kemoterápia mellett (pemetrexed és karboplatin) háromhetente egyszer, négy cikluson keresztül, majd fenntartó terápiában részesültek.

Az eredmények szerint a progressziómentes túlélés mediánja 7,1 hónap volt az ivonescimab csoportban a placebo csoportban mért 4,8 hónappal szemben. A progressziómentes túlélés előnye az ivonescimabot kapó betegek javára a placebóval szemben szinte minden alcsoportban megfigyelhető volt, beleértve azokat is, akiknek a betegsége harmadik generációs EGFR-tirozinkináz-gátló (TKI) kezelés alatt fejlődött ki, valamint azokat, akiknél már agyi áttétek is kialakultak. Az objektív válaszarány 50,6% illetve 35,4% volt az ivonescimab, illetve a placebo esetében.

Az ivonescimab plusz kemoterápia jelentősen javította a progressziómentes túlélést azoknál a nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél, akiknek a betegsége EGFR-TKI-kezelés alatt progressziót mutatott. Megjegyzendő, hogy a medián teljes túlélési adatok még nem véglegesek, hiszen az adatok lezárásának időpontjában a 322-ből 69 beteg (21,4%) halt meg.

A vizsgálati időszak alatt tapasztalt mellékhatások tolerálhatóak és kezelhetők voltak. A kezeléssel összefüggő 3. vagy magasabb grádusú mellékhatások 99 betegnél (61,5%) fordultak elő az ivonescimab-csoportban, szemben a placebo csoport 79 betegével (49,1%), amelyek közül a leggyakoribbak kemoterápiával asszociálható mellékhatások voltak. Az ivonescimab csoportban 10 betegnél (6,2%), míg a placebo csoportban 4 betegnél (2,5%) fordultak elő 3. vagy magasabb fokú, immunrendszerrel kapcsolatos nemkívánatos események. Az ivonescimab csoportban 5 betegnél (3,1%), míg a placebocsoportban 4 betegnél (2,5%) fordultak elő 3. vagy magasabb fokú, érrendszeri endotél növekedési faktorral kapcsolatos nemkívánatos események.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study shows ivonescimab improves progression-free survival in EGFR+ lung cancer

Ivonescimab Plus Chemotherapy in Non–Small Cell Lung Cancer With EGFR Variant

Phase 3 Clinical Study of AK112 for NSCLC Patients

Irodalmi hivatkozás:

HARMONi-A Study Investigators et al, Ivonescimab Plus Chemotherapy in Non–Small Cell Lung Cancer With EGFR Variant, JAMA (2024). DOI: 10.1001/jama.2024.10613

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.