hirdetés

Új biomarker a májrák korai kimutatására

A vér DGF15 szintje előre jelzi a megnövekedett tumorkockázatot, lehetővé téve a kezelés korai megkezdését.

hirdetés

A Alimentary Pharmacology & Therapeutics folyóiratban június 3-án jelent meg az Osaka University kutatóinak cikke, amelyben megállapították, hogy azoknál a szteatózisban szenvedő májbetegeknél, akiknek vérében magas a 15-ös növekedési differenciálódási faktor (GDF15; growth differentiation factor) szintje, nagyobb valószínűséggel alakul ki májrák. A vér GDF15-szintjének a máj rugalmasságát, elaszticitását (stiffness) jelző mutatókkal való kombinálásával hatékonyabban azonosíthatók azok a betegek, akiknél nagy a kockázata a májrák kialakulásának, a máj állapotromlásának és a kedvezőtlen betegségkimenetnek.

A máj elzsírosodásával kapcsolatos betegségek a világ számos országában egyre nagyobb számban fordulnak elő, és a betegek számának növekedésével együtt jár az állapothoz kapcsolódó májrákos esetek számának emelkedése is. A májrák gyakran akkor fordul elő, amikor a máj megkeményedik és májzsugor, fibrózis alakul. A májrák azonban bizonyos arányban akkor is előfordul, ha a máj csak enyhén keményedik meg. Ennek oka, hogy nagyon magas az enyhén megkeményedett zsírmájban szenvedő betegek száma, ami rávilágít a jobb előrejelző markerek szükségességére.

Ebben a tanulmányban a kutatócsoport a vér GDF15-szintjét mérve kimutatta, hogy a szteatózisban szenvedő betegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki májrák, ha a vérük GDF15-szintje magas. Ezenkívül a magas GDF15-szintű vérrel rendelkező betegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki májelégtelenség, ascites, hepatikus encephalopathia és más, májcirrózissal kapcsolatos szövődményes betegség, ami egyrészt a kórházi kezelések magasabb arányához, másrészt rossz prognózishoz vezet.

Az alacsony kockázatot jelző májelaszticitású betegeknél (Fibrosis (FIB)-4 index < 1,3) ritkán alakult ki májrák; ezért a kutatócsoport új módszert dolgozott ki a májrák hatékonyabb kimutatására a vér GDF15-szintjének és a FIB-4 index > 1,3 (a májelaszticitás közepes és magas kockázatát jelző) értékének kombinálásával.

Ez a megközelítés lehetővé teszi a májrák kialakulásának magas kockázatával rendelkező, a máj állapotának romlásával küzdő és a rossz prognózisú betegek hatékonyabb azonosítását.

Ezen eredmények alapján a GDF15-értékek használata a zsírmájban szenvedő betegeknél klinikai alkalmazásokban, például a nyomonkövetési vizsgálatok és a májrákszűrések gyakoriságának optimális beállításához, a májrák korai felismerésére szolgáló hatékony szűrőrendszer létrehozásához vezethet.

“A májrákot a zsírmáj kialakulásának talaján gyakran már előrehaladott stádiumban fedezik fel” - nyilatkozta a cikk első szerzője, Hayato Hikita. “A szteatózisból eredő májrák kialakulására hajlamos betegek azonosításával és rendszeres vizsgálatok elvégzésével a májrák korai stádiumban történő felismerése és kezelése is lehetővé válhat. A májrák korai felismerése és kezelése várhatóan a prognózis javulásához vezet majd.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

High levels of novel biomarker GDF15 in steatotic liver patients linked to increased liver cancer risk

Serum growth differentiation factor 15 is a novel biomarker with high predictive capability for liver cancer occurrence in patients with MASLD regardless of liver fibrosis

Irodalmi hivatkozás:

Shusuke Kumazaki et al, Serum growth differentiation factor 15 is a novel biomarker with high predictive capability for liver cancer occurrence in patients with MASLD regardless of liver fibrosis, Alimentary Pharmacology & Therapeutics (2024). DOI: 10.1111/apt.18063

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.