hirdetés

A tripla negatív emlőrák új kezelési módszere

Szubkután injekcióval beadható hidrogéllel valósítható meg a TNBC célzott, lokalizált kemoterápiája.

hirdetés

Az ACS Biomaterials Science & Engineering folyóiratban május 10-én jelent meg a NYU School of Engineering kutatóinak cikke, amelyben a hagyományos célzott kezelésekkel szemben ellenálló tripla-negatív emlőrák (TNBC; triple negative breast cancer) terápiájában dolgoztak ki egy hidrogéleket alkalmazó új megközelítést. A többi emlőrák-altípustól eltérően a TNBC esetében hiányoznak a receptor biomarkerek - például az ösztrogénreceptorok és a humán epidermális növekedési faktor 2 receptor -, így nem reagál a standard kezelésekre. Következésképpen a TNBC-betegek számára továbbra is a kemoterápia marad az elsődleges lehetőség. A kemoterápia hatékonyságát azonban gyakran akadályozza a gyógyszerrezisztencia kialakulása, ami innovatív megközelítéseket tesz szükségessé a kezelési eredmények javítására.

Az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a TNBC kemoterápiájának hatékonyság-növelése iránt, mivel a továbbfejlesztett gyógyszerbeviteli rendszerek ígéretes eredményeket mutattak. Az egyik ilyen ígéretes módszer a biokompatibilis anyagok, köztük lipidek, polimerek és fehérjék hordozóként való felhasználása a kemoterápiás szerek kapszulázásában. Az ilyen innovatív anyagok közül a fehérjealapú hidrogélek különösen vonzó lehetőségnek bizonyultak biokompatibilitásuk, finoman alakítható tulajdonságaik és szabályozott hatóanyag-felszabadulást biztosító képessége miatt.

Ezen a területen jelenthet újabb áttörést a mostani kutatás során kifejlesztett fehérjealapú hidrogél, a Q8, amely figyelemre méltó előnyöket mutat a korábbi anyagokhoz képest. A hidrogél molekuláris jellemzőinek gépi tanulásos (machine learning) algoritmus segítségével történő finomhangolásával a kutatóknak sikerült a Q8-at úgy kialakítaniuk, hogy kétszeresére növeljék a zselésedési sebességet és mechanikai szilárdságát. Egér modellszervezetekben a Q8-ba kapszulázott doxorubicin a pontosabb szállítás következtében szignifikánsan jobb tumorszuppressziót eredményezett, mint a hagyományos doxorubicin kezelés önmagában. Ez az eredmény jelentős előrelépést jelent a TNBC nem invazív, célzott terápiáinak fejlesztésében, új reményt nyújtva az emlőrák ezen agresszív formájával küzdő betegek számára.

A fehérjealapú hidrogélekben hatalmas potenciál rejlik, mivel a hatóanyagok célba juttatásának rendkívül sokoldalú platformjai: egyedi tulajdonságaik segíthetnek a kemoterápiával kapcsolatos, régóta fennálló kihívások leküzdésében, így például jelentősen növelhetik a hatóanyagok gyenge biológiai hozzáférhetőségét és letörhetik a terápiarezisztenciát. Ezen túlmenően a hidrogélek szubkután alkalmazása csökkenti a betegekre nehezedő terheket, mivel használatuk kevesebb számú terápiás beavatkozást és rövidebb kezelési időt igényel. A Q8 hidrogél szubkután injekcióval beadva a doxorubicin lokalizált, tartós felszabadulását tette lehetővé, és figyelemre méltó módon egyetlen szubkután injekció mindössze 1 héten belül jelentős tumorszuppressziót eredményezett.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Advancements in protein engineering offer hope for cancer therapies

Coiled-Coil Protein Hydrogels Engineered with Minimized Fiber Diameters for Sustained Release of Doxorubicin in Triple-Negative Breast Cancer

Irodalmi hivatkozás:

Dustin Britton et al, Coiled-Coil Protein Hydrogels Engineered with Minimized Fiber Diameters for Sustained Release of Doxorubicin in Triple-Negative Breast Cancer, ACS Biomaterials Science & Engineering (2024). DOI: 10.1021/acsbiomaterials.4c00349

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.