hirdetés

B-vitamin-pótlás jelentősége Parkinson-kórban

A bélnyálkahártya egészsége és a B-vitamin pótlása lassíthatja a Parkinson-kór progresszióját.

hirdetés

A npj Parkinson’s Disease folyóiratban május 21-én jelent meg a Nagoya University kutatóinak cikke, amelyben újabb bizonyítékokkal szolgáltak a bélmikrobiom és a Parkinson-kór közötti kapcsolatra (korábbi cikkünkben már beszámoltunk egy hasonló eredményeket közlő tanulmányról: A bélben kezdődik a Parkinson-kór?) A mostani kutatás során egyrészt azt sikerült kimutatni, hogy Parkinson-kóros betegek székletmintáiban az Akkermansia muciniphila baktériumok száma növekedést mutatott, míg a Roseburia intestinalis és a Faecalibacterium prausnitzii fajok mennyisége csökkent. További elemzések rámutattak, hogy a riboflavin és a biotin bioszintézisében szerepet játszó gének aktivitása is csökken. Emellett összefüggést állapítottak meg az ezen gének által termelt fehérjék hiánya és a barrier épségének fenntartásában szerepet játszó anyagok alacsony szintje között: ez a gát normál működése során pont azt akadályozná meg, hogy a Parkinson-kórban megfigyelhető gyulladást okozó toxinok a véráramba juthassanak. A kutatás eredményei azt sugallják, hogy a B-vitaminokkal való kezelés, amely ezeket a hiányosságokat orvosolja, valószínűleg hatásosan alkalmazható a Parkinson-kór kezelésére.

A Parkinson-kórra számos olyan fizikális tünet jellemző, amelyek akadályozzák a mindennapi tevékenységeket és a mobilitást - ilyen például a remegés, a lassú mozgás, a merevség és az egyensúlyproblémák. Bár a Parkinson-kór előfordulási gyakorisága különböző népességcsoportok között változhat, becslések szerint az 55 éves vagy annál idősebb egyének körülbelül 1-2%-át érinti. A különböző élettani folyamatokat nagymértékben befolyásolják a bélben található mikroorganizmusok, amelyeket együttesen bélmikrobiomnak nevezünk. Ideális körülmények között a bélmikrobiom rövid láncú zsírsavakat (SCFA-k; short chain fatty acids) és poliaminokat termel, amelyek fenntartják a barriert, ez pedig megakadályozza a toxinok véráramba jutását. A vérben lévő toxinok eljuthatnak az agyba, ahol gyulladást okoznak és befolyásolják a mentális egészség fenntartása szempontjából kritikus fontosságú neurotranszmissziós folyamatokat.

Annak érdekében, hogy pontosabban feltárják a bélrendszer mikrobiális jellemzői és a Parkinson-kór közötti kapcsolatot, a Hiroshi Nishiwaki és Jun Ueyama által vezetett kutatócsoport metaelemzést végzett a Japánból, az Egyesült Államokból, Németországból, Kínából és Tajvanról származó Parkinson-kóros betegek székletmintáinak felhasználásával. Az elemzés során olyan technikát alkalmaztak, amely a minta összes genetikai anyagát szekvenálja. Ez felbecsülhetetlen értékű eszköz, mert a kutatóknak jobb képet ad a minta mikrobiális közösségéről és genetikai összetételéről.

A kutatóknak feltűnt, hogy a riboflavin (B2-vitamin) és a biotin (B7-vitamin) szintéziséért felelős bakteriális gének aktivitása csökken a Parkinson-kórral diagnosztizált betegeknél. A riboflavin és a biotin vitaminok, amelyek mind az élelmiszerekből, mind a bélmikrobiomból származnak, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ellensúlyozhatják a Parkinson-kórhoz hasonló betegségekben megfigyelhető neuroinflammációt. A B-vitaminok döntő szerepet játszanak azokban az anyagcsere-folyamatokban, amelyek befolyásolják a rövid láncú zsírsavak és a poliaminok termelését és funkcióit: ez a két anyag fontos szerepet játszik a barrier épségének, funkcionalitásának fenntartásában. A széklet metabolitjainak vizsgálata mindkét típusú B-vitamin mennyiségének csökkenését mutatta ki a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél.

Az eredmények a Parkinson-kór progressziójának lehetséges magyarázatára utalnak. “A poliaminok és a rövid láncú zsírsavak hiánya a bélnyálkahártya rétegének elvékonyodásához vezethet, növelve a bél áteresztőképességét - mindkét jelenséget már korábban megfigyelték Parkinson-kóros betegeknél” - nyilatkozta Nishiwaki. “A megnövekedett áteresztőképesség miatt a neuronok számára toxikus vegyületek kerülnek a véráramba, ami hozzájárul az alfa-szinuklein abnormális aggregációjához, aktiválja az immunsejteket az agyban, és hosszú távú gyulladáshoz vezet. Ezért a riboflavin és a biotin pótlását biztosító kiegészítő terápia ígéretes lehetőség a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésére és a betegség progressziójának lassítására.”

A tanulmány eredményei rávilágítanak a bélmikrobiom, a metabolikus útvonalak és a neurodegeneráció közötti összetett kapcsolat megértésének fontosságára. A következő években a kutatók azon dolgoznak majd, hogy a terápia személyre szabható legyen az egyes betegek egyedi mikrobiom-profilja alapján.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Link between gut microbiota and Parkinson's disease points to potential therapeutic route

Meta-analysis of shotgun sequencing of gut microbiota in Parkinson’s disease

Irodalmi hivatkozás:

Hiroshi Nishiwaki et al, Meta-analysis of shotgun sequencing of gut microbiota in Parkinson's disease, npj Parkinson's Disease (2024). DOI: 10.1038/s41531-024-00724-z

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.