hirdetés

Vérteszt a tüdőrák korai kimutatására

A mesterséges intelligencia segítségével a vérben található DNS-fragmentumok mintázatai alapján azonosíthatóak azok, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul majd ki tüdőrák.

hirdetés

A Cancer Discovery folyóiratban június 3-án jelent meg a Johns Hopkins University School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben mesterséges intelligencia alapú technológiát alkalmazva a tüdőrákkal összefüggésbe hozható DNS-töredékek mintázatainak azonosítására olyan folyadékbiopsziás eljárás kifejlesztéséről számoltak be, amely segíthet a tüdőrák korábbi felismerésében. A tanulmány fő megállapítása, hogy a mesterséges intelligencia a vérben található DNS-fragmentumok mintázatai alapján képes azonosítani azokat az embereket, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul majd ki tüdőrák. A kutatócsoport számítógépes modellezése szerint ez az új vérvizsgálat azáltal, hogy segíthet azonosítani a leginkább veszélyeztetett betegeket, potenciálisan fokozhatja a tüdőrákszűrés hatásosságát, és jelentősen csökkentheti a halálozási arányt.

A 23 amerikai állam összesen 47 vizsgálati centrumában lefolytatott vizsgálatba mintegy 1000 olyan rákos és nem rákos résztvevőt vontak be, akik megfeleltek a hagyományos, kis dózisú komputertomográfiás (CT) tüdőrákszűrés kritériumainak.

“Kifejlesztettünk egy egyszerű, az orvosi rendelőben elvégezhető vérvizsgálatot, amely képes megmondani, hogy jelen vannak-e a tüdőrák jelei, és hogy szükséges-e elvégezni egy utólagos CT-vizsgálatot” - nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Dr. Victor E. Velculescu.

A tüdőrák a legtöbb halálesetet okozó daganatos megbetegedés mind az Egyesült Államokban a National Cancer Institute szerint, mind pedig globálisan a WHO adatai szerint. A nagy kockázatú betegek CT-vizsgálatával végzett éves szűrés segíthet a tüdőrák korai felismerésében, amikor az még a legjobban kezelhető, és segíthet a tüdőrák okozta halálesetek megelőzésében.

Az Egyesült Államokban a Preventív Szolgáltatások Munkacsoport (U.S. Preventive Services Task Force) országosan 15 millió 50 és 80 év közötti, dohányzó ember számára ajánlja a szűrést, de a jogosultaknak csak mintegy 6-10%-a vesz részt évente a szűrésen. Velculescu szerint az emberek azért húzódoznak a szűrővizsgálat elvégzésétől, mivel az időpont egyeztetése és a vizsgálatra való eljutás időigényes, ráadásul a vizsgálat során kis dózisú sugárzásnak vannak kitéve.

Ezen akadályok leküzdésére fejlesztette ki Velculescu és munkatársai a mostani tesztet, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz, és a normális és a rákos sejtekben a DNS térszerkezetében, hajtogatottságában mutatkozó különbségeket használja ki. Az egészséges sejtekben a DNS szépen, rendesen össze van hajtogatva, szinte olyan, mint egy feltekert fonalgombolyag, a rákos sejtekben azonban a DNS sokkal rendezetlenebb mintázatot mutat. Amikor a rákos és az egészséges sejtek elpusztulnak, DNS-fragmentumaik a vérbe kerülnek. A rákos betegek DNS-darabkái általában kaotikusabbak és szabálytalanabbak, mint a rákban nem szenvedő egyénekben található DNS-fragmentumok. A kutatócsoport egy mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert képzett ki arra, hogy azonosítsa a tüdőrákos és tüdőrákban nem szenvedő összesen 576 ember vérében látható DNS-fragmentumok jellegzetes mintázatait. Ezután ellenőrizték, hogy a módszer működik-e egy második csoportban, ami 382 rákos és nem rákos emberből állt. Az eredmények szerint a teszt 99,8%-os negatív prediktív értékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 1000 tüdőrákos vizsgált személyből csak kettőt nem ismer fel.

A kutatók számítógépes szimulációi azt mutatták, hogy ha a teszt öt éven belül 50%-ra emelné a tüdőrákszűrés arányát, akkor megnégyszerezhetné a felismert tüdőrákos esetek számát, és mintegy 10%-kal növelné a korán, legjobban kezelhető stádiumában felismert betegségek arányát. Ez a gyakorlatban az Egyesült Államokban azt jelentené, hogy öt év alatt mintegy 14 ezer rákos halálesetet lehetne megelőzni.

“A teszt olcsó, és nagyon nagy mennyiségben gyártható, könnyen elvégezhető” - fejtette ki Velculescu. “Úgy véljük, hogy használatával a tüdőrákszűrés a mostaninál sokkal egyszerűbben hozzáférhetőbbé válik, és sok embernek segíthet a szűrésen való részvételben. Ez azt eredményezheti, hogy több korai rákos eset válik felfedezhetővé és kezelhetővé.”

A tesztet jelenleg a DELFI Diagnostics forgalmazza, és egyelőre laboratóriumi tesztként használható. A kutatók azonban azt tervezik, hogy hamarosan engedélyt kérnek az FDA-tól arra, hogy a teszttel tüdőrákszűrést lehessen elvégezni. Velculescu és munkatársai egyben azt is tervezik, hogy megvizsgálják, vajon megközelítésük más ráktípusok kimutatására alkalmas tesztek kifejlesztésére is alkalmas lehet-e.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers say AI blood test provides a reliable way to identify lung cancer

Clinical validation of a cell-free DNA fragmentome assay for augmentation of lung cancer early detection

Irodalmi hivatkozás:

Peter J. Mazzone et al, Clinical validation of a cell-free DNA fragmentome assay for augmentation of lung cancer early detection, Cancer Discovery (2024). DOI: 10.1158/2159-8290.CD-24-0519

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.