hirdetés

A „bölcsőhalált” előre jelző biomarker?

Ausztrál kutatók eBioMedicine-ben közölt tanulmányuk szerint röviddel a születés után azonosítani lehet azokat a babákat, akiknél magasabb a „bölcsőhalál” kockázata.

hirdetés

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) minden szülő legrosszabb rémálma, az újszülöttek egy éven belüli (és a születés utáni egy hónap utáni) halálozásának a feléért felelős. A 2000-es évek elején az 1 éves kor alatti 1000 gyermekből 0,45 halt meg hirtelen csecsemőhalál szindrómában. Ausztrál kutatók a The Lancet open-access lapjában, az eBioMedicine-ben közölt tanulmányukban leírják, hogy röviddel a születés után azonosítani lehet azokat a babákat, akiknél magasabb a „bölcsőhalál” kockázata.

A jelenség oka nem ismert, de három tényező mindenképp szerepet játszhat benne: a gyermek egy (előzőleg nem ismert) sebezhetősége, az, hogy nem teljesen érett az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért és a légzési funkciókért felelős vegetatív idegrendszere és valamilyen külső stresszor jelenléte, amely lehet a gyermek orrát eltakaró takaró, párna, vagy alvójáték. A dohányos környezet, a túl meleg hálószoba, a szülőkkel egy ágyban való alvás igazoltan emelik a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.

Dr. Carmel Therese Harrington (Children’s Hospital at Westmead, Australia), aki maga is hirtelen gyermekhalál szindrómában vesztette el egyik gyermekét munkatársaival úgy gondolta, hogy a vegetatív idegrendszer működésében szerepet játszó acetilkolineszteráznak és a butirilkolineszteráznak szerepe lehet a SIDS-ben is.

A New South Wale-ben született babák sarkából nyert vérből a veleszületett metabolikus betegségek és endokrinopátiákat vizsgálják egy ezek kimutatására szolgáló papírcsíkkal. Technikai okok (beszáradt vér) miatt nem jártak sikerrel az acetilkolineszteráz kimutatás tekintetében, így csak a butitilkolineszteráz aktivitást vizsgálták.

Eset-kontrollos vizsgálatukba 67 olyan kisbabát vettek be, akik 1 és 104 hetes koruk között hirtelen és váratlanul haltak meg. Közülük 26 kisgyermeknél hirtelen csecsemőhalál szindróma volt a halál oka, a többi 41 kisbabánál a halál oka más volt (vagy a kisbabák életkora nem az 1 hónap- 2év közötti sávba esett). Ezt a csoportot 655 élő, egészséges gyermekkel hasonlították össze kor és nem szerinti igazítás után. Kérdés az volt, hogy a van-e különbség két csoport gyermekeinek butirilkolineszteráz aktivitása között? Ha igen, akkor az biomarkerként szerepelhet.

A SIDS-ben elhunyt 26 gyermek beszáradt vérének kimosása után mért butirilkolineszteráz aktivitási érték 5,6 U/mg-nak bizonyult, ami jóval alacsonyabb volt a kontroll csoportban mérhetőnél (7,7 U/mg). A butirilkolineszteráz aktivitás minden 1 U/mg-os csökkenése 27%-kal emelte a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatát (OR: 0,73, P=0,0014). Egyéb csecsemőkori halálozással nem volt kimutatható összefüggés.

Vizsgálatukban kimutattak egy biomarkert, mely különbséget tud tenni a hirtelen csecsemőhalál szindrómában elhunyt gyermekek, az egyéb okból elhunyt gyermekek és az egészséges gyermekek között. Az alacsony butirilkolineszteráz aktivitás a vegetatív kolinerg működés zavarára utal, s egyben jelzi a SIDS-ben meghalt kisgyermekek sérülékenységét is. Talán megnyílik egy út a SIDS magasabb kockázatának kimutatására, további kutatásokra, specifikus beavatkozások végzésére.

Ha valóban igazolódna a butirilkolineszteráz szerepe a hirtelen csecsemőhalál szindrómában, az jelentősen befolyásolná a gyermekgyógyászati gyakorlatot.

Forrás:

Eckert N. Heel-prick blood biomarker may identify risk for SIDS. Medscape Medical News. June 06, 2022.

Harrington CT, Al Hafid N, Waters KA. Butyrylcholinesterase is a potential biomarker for Sudden Infant Death Syndrome. eBioMedicine. Part of THE LANCET Discovery Science. 80, 104041, June 01, 2022.

Német nyelvről fordítva: Eckert. N. Schreckgespenst plötzlicher Kindstod: Ein Biomarker aus dem Fersenblut könnte gefährdete Babys identifizieren. Medscape Nachrichten. INTERESSEKONFLIKTE, 19, Mai 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.