hirdetés

A BRCAness génexpressziós profil összefüggésben áll a kemoterápia iránti érzékenységgel és a betegség kimenetelével epithelialis petefészekrákban

Célkitűzés
A vizsgálatban a BRCAness génexpressziós profilt kívántuk meghatározni, amely összefüggést mutat a kemoterápiás válasszal és a betegség kimenetelével epithelialis petefészekrákban(EOC, epithelial ovarian cancer).

Módszerek
A BRCAness profil kialakítására egy nyilvánosan hozzáférhető microarray adatállományt használtunk, amely 61 olyan, EOC-ben szenvedő beteget tartalmazott, akik sporadikus betegségben szenvedtek, vagy BRCA1/2 csíravonal (germinális) mutáció igazolódott náluk. Hat, BRCA-csíravonal mutációt hordozó beteg platinaérzékeny és platinarezisztens tumorbiopsziás mintáiban megvizsgáltuk, hogy a profil kapcsolatban áll-e a platina iránti érzékenységgel. Capan-1 sejtvonalklónokban elemeztük, hogy a profil összefüggést mutat-e a poli(ADP-ribóz) polimeráz (PARP) gátlók iránti érzékenységgel és a sugárzás okozta RAD51 fókuszképződéssel (amely a homológ rekombináció helyettesítő paramétere). A BRCAness profilt egy 70 betegből álló, sporadikus betegség tekintetében „feldúsított” csoportban validáltuk, és megvizsgáltuk, hogy kapcsolatban áll-e a kimenetellel.

Eredmények
A BRCAness profil 10-ből 8 tumormintán pontosan előrejelezte a platina iránti érzékenységetés mutációs státust, és mind a négy Capan-1 klónban megkülönböztette a PARP-gátló iránti érzékenységet és rezisztenciát. A 70, sporadikus EOC-ben szenvedő betegből álló csoportbana BRCA-szerű (BL, BRCA-like) profillal rendelkező betegek betegségmentes túlélése (34 hónap vs. 15 hónap; log-rank p = 0,013) és teljes túlélése (72 hónap vs. 41 hónap; logrankp = 0,006) jobb volt, mint a nem BRCA-szerű (NBL, non-BRCA-like) profillal rendelkező betegeké. A BRCAness profil független prognosztikai értéke a többváltozós elemzésben is megmaradt, amelyben más ismert klinikai kórjóslati tényezőket is figyelembe vettünk.

Következtetés
A BRCAness profil a platina és a PARP-gátlók iránti érzékenységgel korrelál, és elkülöníti a sporadikus EOC-ben szenvedő betegek egy olyan alcsoportját, akiknél jobb kimenetel várható. Indokolt a profil további vizsgálata, amely prediktív eszközként használható sporadikus EOC-ben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Panagiotis A. Konstantinopoulos, Dimitrios Spentzos, Beth Y. Karlan, Toshiyasu Taniguchi, Elena Fountzilas, Nancy Francoeur, Douglas A. Levine és Stephen A. Cannistra
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.