hirdetés

A C-vitamin nemigen befolyásolja a náthát

Egy metaanalízis, amelyben 72 vizsgálat adatait elemezték, arra jutott, hogy bár a C-vitaminnak konzisztens, de kis mértékű hatása van a nátha tartamára, a nátha incidenciáját nem befolyásolja, kivéve azokban a személyekben, akik rövid, extrém fizikai stressznek vannak kitéve. 

hirdetés

Az áttekintést január 31-én publikálták a Cochrane Database of Systemic Reviews-ban.

„Már 70 éve vita tárgya, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) alkalmas-e a nátha megelőzésére és kezelésére” – írta dr. Harri Hemilá, PhD, a Helsinki Egyetem biokémiai tanszékének munkatársa és egy kollégája. Azt, hogy a C-vitamin használható lehet légúti fertőzésekben, már az 1930-as években, a C-vitamin izolálása után alig valamivel már felvetették. A C-vitamint szedő személyek száma az 1970-es években nőtt meg drámaian, amikor Linus Pauling, Nobel-díjas tudós korábbi placebokontrollos vizsgálatokat idézve arra a következtetésre jutott, hogy a C-vitamin megelőzheti a náthát, és ha már kialakult a betegség, akkor enyhítheti annak tüneteit.

Mégis, mindmáig sok ellentmondás övezi azt a gondolatot, hogy a C-vitaminnak ilyen hatása lenne.

A mostani vizsgálat szerzői meg akarták világítani ezt a kérdést, és ezért számos adatbázis felhasználásával (CENTRAL, MEDLINE, EMBASE, CINAHL, LILACS, Web of Science) 72 olyan placebokontrollos tanulmányt elemeztek, amelyeket 1966 óta végeztek. Kizárták azokat a tanulmányokat, amelyek során a személyek 0,2 g/nap adagnál kevesebb C-vitamint kaptak.

A tanulmányok közül 29-nek –összesen 11 306 résztvevővel – annak megállapítása volt a célja, hogy hogyan alakul a náthásság kockázata, ha a személy C-vitamint szed. A mostani vizsgálat azt állapították meg, hogy az összesített kockázati arány (RR, risk ratio) 0,97 volt (95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval]: 0,94–1,00), azaz a C-vitamin nem szignifikánsan, csupán 3%-kal csökkentette a nátha kockázatát.

Azt az 5 tanulmányt tekintve azonban, amelyek olyan személyekben vizsgálták a C-vitaminnak a nátha rizikójára gyakorolt hatását, akik extrém fokú fizikai tevékenységet végeztek (maratoni futók, síelők, katonák, akik a sarkvidéken gyakorlatoztak), az összesített RR 0,48 volt (95%-os CI: 0,35–0,64), azaz a nátha kockázata szignifikánsan, 52%-kal csökkent a C-vitamint szedőkben.

Ami a C-vitaminnak a tünetek tartamára gyakorolt hatását illeti, ezzel kapcsolatban a kutatók 31 tanulmány (9745 nátha epizód) adatait tekintették át, és arról számoltak be, hogy a nátha alatti C-vitamin szedés (napi 1–2 g) felnőttekben kb. 8%-kal, gyermekekben 14%-kal rövidítette meg a tünetek időtartamát.

Az elemzett tanulmányok közül 7 a nagy adag (akár 8 g/nap) C-vitamin terápiás hatásával foglalkozott összesen 3249 nátha epizódot vizsgálva. Az összesített adatok nem igazolták, hogy ez a kezelés konzisztensen megrövidítette volna a nátha időtartamát vagy enyhítette volna tüneteit.

A szerzők azt a következtetést vonták le mindebből, hogy nem indokolt az általános populációban a C-vitamin szedése náthában vagy annak megelőzése végett, viszont hasznos lehet azoknak, akik rövid ideig tartó, nagy erőfeszítést igénylő fizikai munkát végeznek. Ugyanakkor érdemesnek tartják – tekintve a C-vitamin olcsóságát és biztonságosságát –, hogy az egyes emberek C-vitaminnal kezeljék magukat nátha esetén, és maguk tapasztalják ki, hogy ez jó hatással van-e rájuk.

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.