hirdetés

A colorectalis rák hosszú távú kockázata negatív kolonoszkópiát követően

Célkitűzés
A kolonoszkópiát tartják a legmegbízhatóbb és leginkább költséghatékony eszköznek a colorectalis rák (CRC, colorectal cancer) incidenciájának és halálozási arányának csökkentésére. A szűrési intervallum teljes népességre vonatkozó, illetve a nagy kockázatú csoportra specifikus definíciójával kapcsolatban alig rendelkezünk bizonyítékokkal. Széles körű, populációs eset-kontroll vizsgálatunkban a CRC kockázatát kívántuk felmérni a negatív kolonoszkópia óta eltelt idő függvényében általában, illetve a nem, a dohányzási szokások és a CRC-re vonatkozó családi kórtörténet szerinti felosztásban.

Betegek és módszerek
Összesen 1945 CRC-beteget és 2399 populációs kontrollszemélyt vontunk be a vizsgálatba 22 kórházból, valamint a németországi Rajna–Neckar vidék populációs regiszteréből 2003 és 2007 között. A kolonoszkópiás anamnézisre és a lényeges kovariánsokra vonatkozó adatokat személyes interjúk során, illetve az orvosi dokumentáció áttekintése segítségével szereztük meg.

Eredmények
Szemben azokkal a személyekkel, akik korábban még soha nem estek át kolonoszkópián, a negatív kolonoszkópiás lelettel rendelkező személyek csoportjában szignifikánsan kisebb volt a CRC aránya. A negatív kolonoszkópia óta eltelt idő függvényében az alábbiak szerint alakultak a korrigált esélyhányadosok: 0,14 (95% CI, 0,10–0,20) (1–2 év), 0,12 (95% CI, 0,08–0,19) (3–4 év), 0,26 (95% CI, 0,18–0,39) (5–9 év), 0,28 (95% CI, 0,17–0,45) (10–19 év) és 0,40 (95% CI, 0,24–0,66) (20+ év). Még a kolonoszkópia utáni 10. éven túl is csekély kockázat mutatkozott mind a bal oldali, mind a jobb oldali CRC előfordulása tekintetében. Ez minden kockázati csoportra igaz volt, kivéve az aktív dohányosok csoportját, akiknél a negatív kolonoszkópia után több mint 10 évvel meghatározott kockázat hasonló volt azokhoz a korábban soha nem dohányzókéhoz, akiknél még nem történt kolonoszkópiás vizsgálat.

Következtetések
Ezek az eredmények megerôsítik azt a feltételezést, hogy a CRC irányában történő kolonoszkópiás szűrés intervallumát az esetek többségében szélesebbre lehet hagyni, mint a gyakran ajánlott 10 év. Ez talán még a férfiakra és azokra is érvényes, akiknek családjában fordult már elő CRC, nem alkalmazható azonban az aktív dohányosokra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Hermann Brenner, Jenny Chang-Claude, Christoph M. Seiler és Michael Hoffmeister
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.