hirdetés

A D-vitamin-hiány fokozhatja a húgyhólyagrák kockázatát

Az elégtelen D-vitamin-bevitel fokozhatja a húgyhólyagrák kialakulásának esélyét – ismertette egy munkacsoport a Society of Endocrinology éves konferenciáján a közelmúltban az Egyesült Királyságban.

hirdetés

A D-vitamin hiánya számos egészségi problémával függ össze, mint amilyen például a rachitis vagy az oszteoporózis. Az alacsony D-vitamin-szinteket ezen túl kapcsolatba hozták kognitív zavarokkal, kardiovaszkuláris kórképekkel, rosszindulatú daganatokkal és autoimmun kórképekkel.

A D-vitamin-hiány gyakori olyan személyek körében, akiknek napfényexpozíciója elégtelen. Ilyenek például az északi régiókban élők, ahol a téli napok rövidek, illetve az időjárás nem tesz lehetővé hosszas szabadtéri tevékenységeket.

Ilyen szempontból kockázati tényezőt jelenthet igen nagy fényvédő faktorú (SPF) napvédő készítmények használata, mely a napégés és a bőrrák ellen véd ugyan, a D-vitamin képződését azonban akadályozza, illetve ugyanilyen rizikófaktorként szolgálhat kulturális vagy vallási megfontolásból túlságosan zárt ruházat viselése. A sötét bőrű személyek ugyancsak hajlamosabbak a D-vitamin-hiányra.

A cukros üdítőitalok túlzott fogyasztása szintén befolyással lehet a szervezet D-vitamin-szintjére. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 2002 és 2006 között az 1 évesnél idősebb populáció 8 százaléka volt kitéve a D-vitamin-hiány kockázatának, míg elégtelen D-vitamin-ellátottság 24 százalékban állt fenn, emellett pedig a népesség mindössze 17 százalékánál állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű D-vitamin, a D-vitamin-felesleggel rendelkező aránya pedig nem érte el az 1 százalékot sem.

Az amerikai statisztikák szerint a húgyhólyagrák kialakulásának esélye mindkét nem esetében körülbelül 2,4 százalék. A frissen diagnosztizált rákos esetek között 4,6 százalékot tesz ki a húgyhólyagrák, mely a rosszindulatú daganatokkal összefüggő halálozás 2,8 százalékáért felelős.

A Warwick Egyetem kutatói dr. Rosemary Bland vezetésével arra keresték a választ, hogy a D-vitamin-szintézis miként befolyásolja az immunválaszokat az egyes szövetekben. Hét vizsgálat szisztematikus áttekintése alapján kerestek összefüggést a D-vitamin-szintek és a húgyhólyagrák előfordulása között. Az egyes vizsgálatokban a résztvevők száma 112 és 1125 között volt.

Hét vizsgálat közül öt azzal a következtetéssel zárult, hogy alacsony D-vitamin-szintek mellett nagyobb a húgyhólyagrák előfordulásának kockázata. A magasabb D-vitamin-szintek a húgyhólyagrákos betegek hosszabb túlélésével és jobb kimeneteleivel társultak.

A húgyhólyag sejtjeinek vizsgálata alapján kiderült, hogy a húgyhólyag úgynevezett átmeneti epitélsejtjei D-vitamin hatására aktiválódva elegendő D-vitamint képesek szintetizálni ahhoz, hogy lokális immunválasz jöjjön létre, melynek révén a kóros sejteket a szervezet már korai stádiumban elpusztítja, így nem alakul ki rosszindulatú daganat.

Amennyiben bizonyítást nyer, hogy valóban ok-okozati összefüggés van a szérum alacsony D-vitamin-szintjeivel, úgy a D-vitamin-pótlás a húgyhólyagrák prevenciójának biztonságos és gazdaságos módszere lehet.

„További kutatások szükségesek e korreláció megerősítésére, ám mostani eredményeink arra utalnak, hogy az elégtelen D-vitamin-ellátottság megakadályozza a húgyhólyag sejtjeit abban, hogy megfelelően reagáljanak kóros sejtek kialakulására. Mivel a D-vitamin olcsó és biztonságos, potenciálisan alkalmas lehet a rákbetegség megelőzésére, ami jelentős befolyással lehet nagyon sok ember életére” – mondja dr. Rosemary Bland, aki arra is emlékeztet, hogy a D-vitamint már más ráktípusokkal is összefüggésbe hozták.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.