hirdetés

Jó hír a napimádóknak

Habár a kiadós napfürdőzés növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, azonban más, egészségre kedvező hatása miatt összességében magasabb élettartammal járhat.

hirdetés

Paradox, és egyelőre még nem tisztázott: aki gyakran és tartósan napozik, az egyrészt várhatóan hosszabb ideig él, mint aki kerüli a napot. Másrészt a gyakori és erős napsugárzás növeli a bőrrák és ezen belül az akár halálhoz is vezető melanóma kialakulásának kockázatát. Egy hosszútávú svéd tanulmány eredményei szerint bár a nem napozó nők kisebb valószínűséggel lesznek bőrrákosok, viszont gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri, vagy egyéb megbetegedésekben, mint napozó társaik. Az extrém napimádók összességében átlagosan tovább élnek, azonban náluk magasabb a rákos megbetegedés kockázata. Csak abban az esetben adhatnánk konkrét javaslatokat a napozás gyakoriságát és időtartamát illetően, ha pontosabban lehetne mérni annak hasznát és kockázatait, írják a tudósok a

Pelle Lindqvist (Karolinska Institut, Stockholm) és munkatársai a Journal of Internal Medicine-ben megjelent cikkükben arra a következtetésre jutottak, hogy a napsugárzás elkerülése hasonlóan súlyos rizikófaktor lehet, mint a dohányzás, ugyanis a sokat napozó dohányzó nőknek hasonlóan nagy volt a halálozási kockázat, mint azokban a nemdohányzókban, akik kerülték a napozást. Lindqvist és kollégái 29 518 svéd nő adatait elemezték, akik a tanulmány kezdetén 25 és 64 év között voltak. A több, mint 20 éves időtartam alatt minden halálesetet dokumentáltak. A halálozási okokat három kategóriába sorolták: szív- és érrendszeri megbetegedések, rák és egyéb okok. A résztvevők napsugárzásnak kitettségét  a következő kérdésekre adott válaszok alapján határozták meg: 1. Milyen gyakran napozik nyáron? 2. Milyen gyakran vesz télen is napfürdőt, például szabadság a hegyekben? 3. Milyen gyakran jár szoláriumba? 4. Évente milyen gyakran utazik el úszni és napozni? Ezen kívül az életstílusuk egyéb aspektusait is felmérték, beleértve a dohányzást is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a rendszeresen napozó nők hosszabb élettartama annak köszönhető, hogy esetükben alacsonyabb a szívinfarktus, és a stroke kockázata, vagy az, hogy más betegségben – a rákot kivéve – haljanak meg. Meglepő módon a dohányzáshoz hasonlóan erős rizikófaktornak bizonyult az extrém napkerülés. Éppen ezért a 60 éves dohányzó, gyakran napozó nők két évvel hosszabb életre számíthattak, mint a szintén dohányzó, de a napfürdőt kerülő társaik. Összességében azok, akik leginkább kerülték a napozást 0,6-2,1 évvel hamarabb haltak meg, mint mások. Emellett a rák, mint halálozási ok, kisebb jelentőségű volt.

Mivel ez egy megfigyelésen alapuló tanulmány, az eredmények nem bizonyító erejűek. A kutatók azonban azt feltételezik, hogy az erős napsugárzás miatt megnőtt D-vitamin-termelés különböző módokon fejti ki pozitív hatásait. Vannak például arra utaló jelek, hogy a gyakori napozás erősíti az immunrendszert, valamint a szív- és érrendszert, ami magyarázatot adhat arra, miért alacsonyabb a halálozási kockázat a rendszeresen napozók esetében. Azonban nem zárható ki az sem, hogy teljesen más, a D-vitamintól független pozitív hatása van a napsugárzásnak, illetve, hogy további, nem ismert befolyásoló faktoroknak van okozati jelentőségük.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.