hirdetés

A D-vitamin mérsékli a cukorbetegek coronaria-kockázatát

A cukorbaj az érelmeszesedés folyamatának egyik fő kockázati tényezője. A cukorbetegek makrofágjaiban a D vitamin csökkent vérszintje olyan változásokat indít el, amelyek elősegíthetik az érfali koleszterinlerakódást és a koszorúér-betegség kockázati tényezőinek érvényesülését.

hirdetés

A cukorbaj az érelmeszesedés folyamatának egyik legfontosabb kockázati tényezője. St. Louisban, a Washington Egyetem Orvoskarának munkacsoportja a cukorbetegségben kifejlődő ateroszklerózis kórtanával foglalkozik, és ennek kapcsán igazolták, hogy cukorbetegek makrofágjaiban a D-vitamin csökkent vérszintje esetén olyan változások észlelhetők, melyek fokozzák a koleszterinnek az érfalba való lerakódását.

A Carlos Bernal-Mizrachi vezette kutatócsoport tanulmánya a Journal of Biological Chemistry novemberi számában jelent meg. „Jelenleg mintegy 26 millió amerikai szenved a felnőttkorban kifejlődő 2-es típusú cukorbetegségben – nyilatkozta a munkacsoport vezetője. – Mivel mind több a kövér ember, várhatóan a következő időszakban még több diabéteszes betegre kell számítani. Ezeknek az embereknek nagy valószínűséggel lesznek szívpanaszaik az érelmeszedés okozta koszorúér-betegség következtében, ami speciális gyulladásos folyamat. Ennek a patomechanizmusát kutatjuk.”

Korábbi tanulmányában ez a munkacsoport azt találta, hogy a D-vitamin a szívbetegség kifejlődésének alapvetően fontos tényezője. Az új vizsgálat során sikerült továbblépni. Kimutatták, hogy ha a D-vitamin vérszintje alacsony, makrofág immunsejtek játszanak szerepet abban a folyamatban, melynek során elindul az ateroszklerotikus gyulladás, a makrofágok az érfalhoz tapadnak, koleszterinnel telítődnek, és megjelennek a plakkok, fokozatosan beszűkítve az érlument. A cukorbajban szenvedők esetében az alacsony D-vitamin-szint 30 ng/ml-nél kisebb értéknél kezdődik.

„Az eredmények értékelése során igyekeztünk minden egyéb tényezőt is figyelembe venni – közölte a cikk első szerzője, Amy E. Rick. – Kiszámoltuk, hogy mennyi szerepe volt az adatokban a vérnyomásnak, a koleszterinszintnek, a diabétesz-egyensúlynak, a testsúlynak és a rassznak. Csak a D-vitamin vérszintje korrelált szorosan azzal, hogy milyen mértékben tapadtak ezek a sejtek az érfal belső felszínéhez.”

A kutatók hangsúlyozzák: egyelőre nem tisztázódott az a fontos kérdés, hogy D-vitamin adásával a cukorbetegek érelmeszesedésének folyamata megállíthatónak vagy visszafordíthatónak bizonyul-e. Jelenleg egérkísérletben vizsgálják, hogy az állatoknak adott D-vitamin gátolja-e a monociták érfalhoz tapadását a szívhez közeli artériákban.

Két klinikai tanulmányt is elindítottak. Az egyik vizsgálatban hipertóniás cukorbetegek kapnak D-vitamint, és azt figyelik, hogy ez a kezelés befolyásolja-e a vérnyomást. A második vizsgálat 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő afroamerikaiakon folyik, akiknek a korábban szedett egyéb gyógyszereik mellé D-vitamint is adnak. Itt azt igyekeznek követni, hogyan alakul az így kezelt betegcsoportban a szívbetegség progressziója.

A következő hónapokban további vizsgálatokban foglalkoznak azzal a kérdéssel is, hogy a cukorbetegek D-vitamin-terápiája csökkenti-e a coronaria-betegség valamelyik kockázati tényezőjének érvényesülését a diabéteszben szenvedő csoportban.

„Előző megfigyelések azt jelezték, hogy a D-vitamin-hiány ilyen betegek körében gyorsítja a koszorúér-betegség előrehaladását és növeli a mortalitást. Más vizsgálatok arra utaltak, hogy a D-vitamin javítja a hasnyálmirigyből történő inzulinkibocsátást, valamint az inzulinérzékenységet. Azt reméljük, hogy bizonyítani lehet: a D-vitamin mérsékli az ateroszklerózis gyulladásos folyamatát, csökkenti a vérnyomást, és kedvezően befolyásolja a vaszkuláris szövődményeket” – nyilatkozták a vizsgálat vezetői.

 

 

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.