hirdetés

A diffúz nagy B-sejtes lymphomát követő második tumor

Az esetlegesen kialakuló második primer tumor különböző a korai és késői stádiumban diagnosztizált diffúz nagy B-sejtes lymphomás betegekben.

hirdetés

Egy kiterjedt, populáció alapú vizsgálat kimutatta, hogy a korai stádiumban (ES) diagnosztizált diffúz nagy B-sejtes lymphomás (DLBCL) betegeknél a diagnózis utáni első 5 évben nagyobb egy második primer malignus daganat (SPM) – különösen a szolid tumorok – megjelenésének kockázata, mint az előrehaladott stádiumban (AS) diagnosztizált betegekben. Másrészt az előrehaladott stádiumban diagnosztizált betegekben a diagnózist követő 5-15. évben gyakoribb a második primer daganat kialakulásának veszélye, és ilyenkor elsősorban hematológiai daganatok keletkeznek.

A második primer daganat kialakulásának vizsgálatát akkor kezdték intenzívebben kutatni, amikor a SWOG study-ban 2016-ban kimutatták, hogy a DLBCL korai stádiumában szenvedőknél még az 5. éven túl is magasabb a kiújulás kockázata. A Cancer 2019 október 8-i online kiadásában megjelent közlemény szerzői a SEER (Surveillance, Epidemiology and End Results) adatbázisát használták, melyben 26.038 olyan felnőtt szerepelt, akiket 1973 és 2010 közötti DLBCL-vel diagnosztizáltak. Az I és II stádiumú DLBCL-eket a korai stádiumú (ES), a III és IV stádiumban diagnosztizáltakat előrehaladott stádiumú (AS) betegek közé sorolták (a DLBCL a leggyakoribb lymphoma, a non-Hodgkin lymphomás esetek mintegy 30%-a DLBCL). A diagnóziskor a betegek medián életkora 63 év volt, 14.312 beteget még a rituximab megjelenése előtt, 11.726 beteget már a „rituximab korszakban” diagnosztizáltak. A rituximab megjelenése után jelentősen meghosszabbodott a túlélés: a korai stádiumú betegek szinte mindegyike, az előrehaladottak mintegy fele meggyógyul a rituximabnak köszönhetően. A vizsgált populáció 13,0%-ánál jelentkezett második primer daganat (az ES-es betegek 14%-ánál, az AS betegek 11,6%-ánál). Azoknál a betegeknél, akiknek a diagnózis időpontjában extranodális betegségük volt, 15%-kal magasabb volt a második primer daganat kockázata az extranodális betegség nélküli betegekéhez képest – függetlenül attól, hogy lymphomájukat milyen stádiumban diagnosztizálták.

Az ES DLBCL-es betegeknél 5-10 évvel a diagnózis után már nem volt magasabb a második primer tumor megjelenésének kockázata. Ehhez hasonlóan az AS DLBCL-es betegeknél 15 évvel a diagnózis után már szintén nem volt magasabb a második primer tumor kockázata. Az ES kohorszban a diagnózis utáni 0-5 évek között gyakoribbak voltak a kolorektális-, a pancreas-, az emlő- és a férfi genitáliák (típusosan prosztata) daganatai. Ezzel ellentétben az AS kohorsz betegeinél a diagnózis utáni 5-15 évben inkább hematológiai második primer tumor jelent meg. Ezek között 27%-ban acut myeloid leukémia, 21%-ban myelodysplasiás szindróma, 10%-ban plazmasejtes myeloma, 9%-ban a terápiával összefüggő myeloid daganat, 7%-ban krónikus lymphoid leukémia/kis lymphocytás leukémia jelent meg.

A második primer tumor természetesen jelentősen növeli a halálozás kockázatát – függetlenül attól, hogy a DLBCL betegség milyen stádiumban került kimutatásra, vagy, hogy a beteg kapott-e rituximab kezelést. A halálozás kockázata több mint háromszorosára nőtt azoknál a betegeknél, akiket korai stádiumban diagnosztizáltak, rituximab kezelésben részesültek és ennek ellenére második primer daganat alakult ki náluk (HR 3,36).

A szerzők hipotézise szerint a korai stádiumban diagnosztizált DLBCL genetikai háttere különbözik az előrehaladott stádiumban diagnosztizált DLBCL-étől, ezért a második primer daganatok típusa, gyakorisága, és megjelenésének időpontja is eltérő, ami alátámasztja azt a vélekedést, hogy az ES DLBCL és az AS DLBCL két különböző biológiai entitás. Hangsúlyozzák, hogy a korai stádiumban diagnosztizált DLBCL-ben a betegkövetés során különösen fontosak a kolonoszkópiás és egyéb szűrővizsgálatok.

Források:

1. Harrison P. Second primaries different in early- vs late-stage DLBCL. Medscape Medical News > Oncology News. October 14, 2019

2. Major A,, Smith DE, Ghosh D, et al. Risk and subtypes of secondary primary malignancies in diffuse large B-cell lymphoma survivors change over time based on stage at diagnosis. Cancer 2019 Sep 11. doi:10.1002/cncr.32513

3. Stephens DM, LeBlanc ML, Puwada SD, et al. Continued risk of relapse independent of treatment modality in limited-stage diffuse large B-cell lymphoma: final and long-term analysis of Southwest Oncology Group Study S8736. J Clin Oncol 2016;34(25):2997-3004,

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.