hirdetés

A dohányzás ártalmasságát jelző képek segítik a leszokást

A dohányzás a halál leggyakoribb megelőzhető oka. Amerikai kutatók több ezer dohányzó emberen vizsgálták a cigarettázás veszélyességét jelző képek és szövegek hatását. A riasztó szövegek eredményessége elmaradt az elrettentő képek leszoktató hatásától.

hirdetés

A megelőzhető mortalitás legfontosabb tényezője a dohányzás. Az amerikai statisztika évente csaknem félmillió ember korai halálát írja a nikotinszenvedély rovására. A hazai adatok sem megnyugtatóak: az Európai Unióban a magyar férfiak halálozása a negyedik helyen áll, de ami még riasztóbb, a gyengébb nem halálozásában az Unióban a második helyett foglaljuk el: Európában csak a görög nők szívnak több cigarettát, mint a magyarok. Nálunk a férfiak egyharmada, a nők egynegyede tartozik a rendszeresen dohányzók közé.

A dohányzás okozta mortalitás nemcsak azért tragikus, mert megelőzhető volna, hanem igen tekintélyes gazdasági károkat is okoz. A közelmúltban lengyel kutatók számolták ki, hogy országuk bruttó hazai termékének (GDP) mekkora hányadát emészti fel a dohányzás. Adataik szerint ez a GDP 2,6%-a, ami több, mint Németország, Svédország vagy az USA vesztesége. Korábbi számítások szerint (2004) a dohányzás okozta gazdasági veszteség a magyar GDP 1,7%-ának felelt meg.

Sokan vitatják a cigarettadobozokon olvasható, a cigarettázással összefüggő halálozásról szóló közlést és a dohányzás okozta egészségkárosodásokat ábrázoló képek bemutatását. Nemrég az egyik hazai tévéhíradóban több megkérdezett személy is azt mondta, hogy ennek hatására az emberek nem hagyják abba a cigarettázást. Az Egyesült Államokban most az Észak-carolinai Egyetem kutatói több ezer dohányzót kérdeztek meg és követtek egy hónapon át annak tisztázása céljából, hogy a halálos veszélyre való szöveges figyelmeztetésnek, illetve a riasztó képi ábrázolásnak milyen hatása van a szenvedélyes dohányosokra. Vizsgálatuk eredményét a JAMA Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

A Noel T. Brewer vezette munkacsoport 2149 krónikus dohányost vont be a vizsgálatba. Az elsődleges végpont az volt, hogy hányan próbálnak meg közülük leszokni a szenvedélyükről. A tanulmányt a résztvevők 88%-a (n=1901) fejezte be, átlagos életkoruk 39,7 év volt. A randomizált vizsgálati alanyok felének a cigarettásdobozán a négy kijelentés egyike szerepelt, ami az amerikai cigarettásdobozokon kötelezően tudatja, hogy a cigarettázás következménye halál lehet. A másik csoport olyan dobozban kapta a cigarettát, melyen négyféle, a dohányzás káros hatását bemutató, elrettentő kép is szerepelt. A résztvevőkkel a doktorok hetenként találkoztak, a vizsgálat végén pedig részletes megbeszélés történt.

Az elrettentő képeket néző vizsgálati alanyok sokkal gyakrabban próbáltak szakítani a cigarettázással, mint a képben nem ábrázolt fenyegető kijelentéssel találkozók (40% vs. 34%, esélyhányados [OR]: 1,29, 95%-os MT: 1,09–1,54). A hatás minden demográfiai alcsoportban hasonló volt. A vizsgálat befejezése előtt egy héttel is szignifikánsan több résztvevő szakított a cigarettával a képeket szemlélők közül, mint a másik csoportban (5,7% vs. 3,8%, OR: 1,53, 95%-os MT: 1,02–2,29). A képekkel leszoktatni kívánt dohányosok gyakrabban gondoltak a cigarettáról való lemondásra, többször beszéltek erről.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a kedvező hatás szerény, de figyelembe véve a dohányzók hatalmas tömegét, az eredmény közegészségügyi jelentősége mégis számottevő. A cigarettához kötődő emberek szenvedélyét nehéz megszakítani. A goromba leszoktatási kísérletek gyakran ellenhatást ébresztenek. Nem véletlen, hogy a World Heart Association klinikai tanácsa azt javasolta, hogy a krónikus dohányosokkal igen figyelmesen kell ezt a kérdést megbeszélni, esetleg élve azzal az érvvel is, hogy „szívja a cigarettát nyugodtan – a tüdőrák gyógyítja a dohányzást”.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.