hirdetés

A dohányzás káros volta már fél évszázada ismert

Az Egyesült Államokban már fél évszázada tudták, hogy a dohányzás tüdőrákot és alacsony születési súlyt okoz és erre fel is hívták a lakosok figyelmét. Akkor még a kardiovaszkuláris betegség nem szerepelt a listában. 

hirdetés

Ötven éve, 1914. januárban az Egyesült Államok egészségügyének vezetője figyelmeztette az embereket, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre: tüdőrákot okozhat, alacsony születési súlyhoz vezethet és általában növeli a halálozás esélyét.

Az akkori adatok alapján a kardiovaszkuláris betegségek még nem kerültek be ebbe a bűnlajstromba, amely azóta lényegesen kibővült. Annak ellenére, hogy a fejlettebb országokban a dohányzók aránya mind a nők, mind a férfiak körében csökkent, a dohányzók száma Európa nagy részén még mindig igen magas.

European Heart Journal szerkesztőségi közleménye kiemeli, hogy Görögországban, Bulgáriában és Macedóniában a dohányosok aránya még mindig 38% a férfiak és, 36-37% a nők körében.  Büszkék mi sem lehetünk: a 2012-ben közölt statisztika szerint Magyarországon a férfiak 32,3 %-a, a nők 23,5 %-a rabja e szenvedélynek. Még riasztóbb, hogy a 13-15 éves iskolások 25%-a dohányzik és meglepő, hogy a fiúknak 21,5%-a, a lányoknak azonban 23,6%-a dohányzik.

A fejlődő országokban az iszkémiás szívbetegség okozta szervi károsodással élők aránya 60%-kal, agyi katasztrófa okozta szervi károsodással élőké pedig 35%-kal emelkedett és ebben a dohányzásnak alapvető szerepe van.

Az Egyesült Államokban a dohányzás csökkentésére irányuló program az élet minden területén szünet nélkül folyik és nem eredménytelenül: 1980 és 2012 között a dohányzó amerikaiak aránya 31 %-ról 16 %-ra csökkent.

A dohányzás világszerte a második halálok, évente több mint 5 millió ember halálát okozza. Európában már nem csak a munkahelyekről és éttermekből igyekszenek kitiltani, a FIFA közlése szerint Európa focikedvelő országai közül tízben már a stadionok területén is tilos a dohányzás. Braziliában a Világkupa színhelyein a tilalmi listán a robbanószerek, fegyverek és mások károsítására alkalmas eszközök mellett szerepelt a dohányzás is.

Az orvosi szakirodalom külön foglalkozik Kína dohányzási gondjaival is, ugyanis jelenleg a világon minden harmadik dohányos kínai. Ha a kínaiak dohányzási szokása nem változik, akkor becslések szerint 2012 és 2050 között nikotinizmus következtében 50 milliónál több kínai fog meghalni.  A British Medical Journal tanulmánya azt írja, hogy 2050-ig a dohányzás csökkentésével 13 milliónál több életet lehetne Kínában megmenteni.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.