hirdetés

A fájdalomreceptorok eltérései a nemek között

Nőknél a prolaktin, férfiaknál az orexin B jelátvitel a legfontosabb, csak az adott nemre jellemző fájdalomérzékelési mechanizmus.

hirdetés

A Brain folyóiratban június 3-án jelent meg a University of Arizona kutatóinak cikke, amelyben a világon elsőként azonosították a nociceptorok, azaz a fájdalmat előidéző speciális idegsejtek funkcionális nemi különbségeit. A kutatások szerint a férfiak és a nők eltérő módon élik meg a fájdalmat, de eddig senki sem tudta, hogy pontosan miért. A mostani eredmények sürgetik egy olyan megközelítés bevezetését, amely a beteg nemét alapvető fontosságúnak tekinti a fájdalom kezelésére szolgáló terápia megválasztásában.

Dr. Frank Porreca, a kutatás vezetője így nyilatkozott: “Vizsgálatunk eredményei meglepően konzisztensek voltak, és alátámasztják azt a figyelemre méltó következtetést, hogy a nociceptorok, a fájdalomérzékelés alapvető építőkövei különbözőek a férfiaknál és a nőknél. Ez a későbbiekben lehetőséget ad számunkra arra, hogy a fájdalmat specifikusan (és potenciálisan jobban, hatásosabban) kezeljük a férfiaknál vagy a nőknél.”

Porreca és a kutatócsoport a gerincvelő közelében, a háti gyökérganglionokban található nociceptorsejtek ingerlékenységét értékelte a vizsgálat során. A nociceptorok, amikor sérülés vagy szövetkárosodás hatására aktiválódnak, a gerincvelőn keresztül olyan jelet küldenek az agyba, amely a fájdalom érzékelését eredményezi. A nociceptorok a sérülésre adott válaszukban is alkalmazkodóképesek, például a forró tűzhely megérintése nagy intenzitású inger, míg a napégést dörzsölő inggallér alacsony intenzitású, mégis mindkettő fájdalomérzetet vált ki. Sérülés esetén, mint például a napégés, a fájdalomcsillapítók, beleértve a nem szteroid gyulladáscsökkentőket, mint például az ibuprofent, a nociceptorok aktiválódási küszöbének emelésével hatnak, ezáltal blokkolják az alacsony intenzitású ingerek, például az inggallér dörzsölése által kiváltott fájdalmat.

A krónikus fájdalom és az alvás közötti kapcsolatra vonatkozó korábbi kutatásokat követően a váratlan nemi különbségek vezették Porrecát arra, hogy két anyagot - a prolaktint és az orexin B-t - válassza ki ehhez a vizsgálathoz. A prolaktin a szoptatásért és az emlőszövetek fejlődéséért felelős hormon; az orexin pedig egy neurotranszmitter, amely elősegíti az ébren maradást. Azonban mind a prolaktinnak, mind az orexinnek számos más funkciója is van, amelyeket csak most sikerült feltárni.

A kutatócsoport hím és nőstény egerekből, főemlősökből és emberekből származó szövetmintákat használt, hogy megvizsgálja a prolaktin és az orexin B hatását a nociceptorok aktivációs küszöbére.

“Azt találtuk, hogy hímeknél és nőstényeknél - állatoknál vagy embereknél - teljesen eltérő lehet, hogy mi változtatja meg a nociceptorok küszöbértékeit” - fejtette ki Porreca. “Amikor hozzáadtuk az érzékenyítő anyagokat, amelyek csökkentik ezeket az aktiválódási küszöböket, azt találtuk, hogy a prolaktin csak a nőstény sejteket érzékenyíti, a hím sejteket nem, az orexin B pedig csak a hím sejteket érzékenyíti, a nőstényeket nem. E vizsgálatok megdöbbentő következtetése az, hogy léteznek férfi nociceptorok és női nociceptorok - ilyeneket korábban soha nem írtak le.”

A kutatók úgy döntöttek, hogy tesznek még egy lépést: blokkolták a prolaktin jelátvitelt és az orexin B jelátvitelt, és megvizsgálták a nociceptorok aktiválódási küszöbére gyakorolt hatást. Ahogyan arra számítottak, a prolaktin jelátvitel blokkolása csökkentette a nociceptorok aktiválódását a nőknél, és teljesen hatástalan maradt férfiaknál, míg az orexin B jelátvitel blokkolása a férfiaknál hatott, a nőknél egyáltalán nem.

“Eddig az volt az általános feltételezés, hogy a fájdalmat kiváltó mechanizmusok férfiaknál és nőknél teljesen azonosak” - összegzett Porreca. “Mi viszont most arra mutattunk rá, hogy a fájdalom érzékelését eredményező alapvető, mögöttes mechanizmusok különböznek a hím és nőstény egereknél, a hím és nőstény főemlősöknél, valamint a nőknél és a férfiaknál.”

Az eredmények új megközelítési módot javasolnak a fájdalom kezelésére olyan betegségek esetében, amelyeknél a nemi arány eltolódást mutat. Tipikusan ilyen a migrén és a fibromyalgia, ahol a nők és férfiak aránya 3:1, illetve 8 vagy 9:1.

Porreca úgy véli, hogy a nőknél a prolaktin által kiváltott nociceptor-szenzitizáció megakadályozása életképes megközelítést jelenthet a nőknél gyakori, fájdalommal járó betegségek kezelésében, míg a férfiaknál az orexin B által kiváltott szenzitizáció célzott kezelése javíthatja a nociceptor-aktivációval járó fájdalomállapotok kezelését.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study shows first evidence of sex differences in how pain can be produced

Nociceptors are functionally male or female: from mouse to monkey to man

Irodalmi hivatkozás:

Harrison Stratton et al, Nociceptors are functionally male or female: from mouse to monkey to man, Brain (2024). DOI: 10.1093/brain/awae179

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.