hirdetés

A FOBT-szýrés résztvevOEi körében nagy a colorectalis carcinoma veszélyeztetettség aránya

Célkitűzés. Az okkult vérzést kimutató szűrővizsgálat mérsékli a népesség colorectalis rák specifikus halálozási arányát, és az érvényes irányelvek ezt a módszert javasolják az átlagos kockázatú személyek szűrésére. Tanulmányunkban az átlag feletti kockázati jegyek prevalenciáját, valamint a korábbi kolonoszkópia arányát vizsgáltuk az okkult vérzés kimutatását célzó szűrésen megjelentek körében.

Módszerek. Adelaide város 50–74 éves korú lakosai közül véletlenszerűen választottuk ki, és kértünk fel egyéneket levélben, okkult vér kimutatására szolgáló szűrésen való részvételre. A jelöltek egészségi állapotát nem ismertük. Minden levélhez kérdőívet mellékeltünk, mellyel az átlag feletti kockázatot jelző tényezők prevalenciáját kívántuk meghatározni. Ez a tünetekre, a családi anamnézisre vagy egyidejűleg fennálló betegségekre, valamint az esetleges korábbi kolonoszkópiára tért ki. Az átlagos kockázatot a US Multisociety Task Force on Colorectal Cancer legfrissebb irányelvei alapján definiáltuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Daniel L. Worthley, Alicia Smith, Peter A. Bampton, Stephen R. Cole és Graeme P. Young
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.