hirdetés

A follikuláris limfóma új kezelési módja

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolta a Gazyvaro indikációs listájának kibővítését a follikuláris limfóma kezelésével. A készítményt bendamustinnel kombináltan kell alkalmazni olyan pácienseknél, akiket korábban kemoterápiával kezeltek.

hirdetés

A Gazyvaro (obinutuzumab, Roche)  2014 júliusában került engedélyezésre az Európai Unióban, klorambucillal kombináltan alkalmazva előzőleg még nem kezelt krónikus limfocitás leukémia terápiájára.

A follikuláris limfóma és a krónikus limfocitás leukémia ritka tumoros megbetegedés, amely a B-limfocitákat érinti. Follikuláris limfómában abnormális B-sejtek képződnek, amelyek a nyirokcsomókban gyűlnek fel.

Bár a follikuláris limfóma kezelésére rendelkezünk hatékony gyógyszerrel, a betegség gyakran kiújul és egyre agresszívebbé és ellenállóbbá válik az jelenlegi terápiás lehetőségekre. A visszaeső betegek gyakran 1-2 éven belül meghalnak.

A Gazyvaro hatóanyaga egy monoklonális antitest, amely a B-limfocitákat célozza meg és a kóros sejtek pusztulását okozza. Az obinutuzumab a B-sejtek felszínén levő CD20 fehérjéhez kötődik, amely aktiválja az adaptív immunrendszert, a komplement rendszert és a B sejt apoptózisát indukálja.

Az indikáció bővítését egy klinikai fázis III vizsgálat eredménye alapján javasolta az EMA Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) bizottsága. Ebben a vizsgálatban az obinutuzumab és bendamustin kombinációját és ezt követő obinutuzumab fenntartó monoterápia hatását hasonlították össze bendamustin monoterápiával 321 páciens részvételével, akik follikuláris limfómában szenvedtek, illetve akiknek a betegsége nem reagált, sőt rosszabbodott kemoterápiás kezelés során. A Gazyvaro és bendamustin kombinációt kapó betegek túlélése hosszabb volt, betegségük progressziója megállt a csak bendamustint kapó páciensekhez viszonyítva (átlagosan 29 hónap a 14 hónappal szemben).

A kombinációs kezelés leggyakoribb mellékhatásai megegyeztek az egyedi hatóanyagok már eddig is ismert mellékhatás profiljával.

Mivel a follikuláris limfóma ritka betegség, a Gazyvaro „orphan drug” besorolást kapott 2015-ben. Ez a besorolás hivatott elősegíteni ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek kifejlesztését. Az ilyen besorolással rendelkező gyógyszerek 10 év piaci exkluzivitást élveznek. Továbbá az ilyen besorolású hatóanyagok törzskönyvezési eljárási költségeit csökkentette a hatóság.

Az engedélyező hatóság albizottsága (CHMP) a sikeres törzskönyvezéshez szükséges klinikai fázis III vizsgálat tervezéséhez adott tanácsadással is segítette a fejlesztőt.

A CHMP 2016. áprilisi ülésén fogadta el a pozitív véleményt. Ezt a véleményt az Európai Bizottság elé terjesztik az EU-ban szükséges forgalombahozatali engedély megadásához, módosításához. Az új indikáció elfogadása után az egyes tagállamok saját hatáskörben döntenek a gyógyszer társadalombiztosítási támogatásba való befogadásáról.

 

Forrás: EMA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.