hirdetés

A fültisztító pálcikák veszélye

Az Amerikai Egyesült Államok sürgősségi osztályainak kórlapjai alapján kijelenthető, hogy a fültisztító  pálcika a legkiválóbb eszköz a dobhártya átszúrására.

hirdetés

A traumás dobhártya-sérülést elszenvedett betegek 66%-a számolt be arról, hogy valamiféle „eszközt” dugott a fülébe, az esetek több, mint felében vattás végű „fültisztító” pálcikát.

Dr. Eric Carnoil (University of Toronto) és munkatársai 2017. december 21-én a JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery-ben online megjelent közleményükben arra figyelmeztetnek, hogy a dobhártya perforációja halláscsökkenéshez vezethet. A fül-orr-gégészek pedig sajnos gyakran találkoznak gyulladás vagy sérülés következtében kialakult dobhártyaperforációval.

A szerzők ebben a tanulmányukban a traumás eredetű perforációkra koncentráltak: 5 évre visszamenőleg 100 sürgősségi osztályról kérték be a fülsérülésekkel kapcsolatos adatokat. Nagyjából 5000 beteg kereste fel ezeket a sürgősségi osztályokat dobhártyaperforáció miatt, 60%-uk 18 éves vagy még fiatalabb férfi volt. Az esetek 60%-ában valamiféle hallójáratba dugott eszköz okozta a sérülést, és ezek 45%-a a vattás végű fültisztító volt, mivel az emberek ily módon próbálják eltávolítani fülökből a fülzsírt (cerument), de sok esetben nem csak beljebb tolják a fülzsírt, hanem meg is sétik dobhártyájukat.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél (5 éves korig) a sérülések 86%-át, a 6 -12 éveseknél 66%-át, a 37 és 54 év közötti felnőtteknél 53%-át, az 55 évnél idősebbeknél 67% át okozta külső eszköz.

Persze nem csak a vattás végű „fültisztító” pálcikák voltak felelősek a sérülésekért: az "eszközök változatos sora okozott bajt: pl. a hajtű, a különféle játékok, fésűk, ceruzák, szívószálak, fogpiszkálók, nyalóka-pálcikák, stb. A vizisportok (vizisízés, búvárkodás) szintén jelentős számban voltak a sérülés okai – különösen a teenagerek, és a 36 évesnél fiatalabb felnőttek körében.

Dr. Carnoil rendelését naponta sok beteg keresi fel a fülzsír eltávolítását kérve. A cerumen a külső hallójárat külső 1/3-ában van, és vízben oldható, ezért tusolás után egyszerűen a törülközővel ki kell törölni a fülkagylóra kikerült zsiradékot. A fül öntisztító mechanizmusa során az elhalt bőrsejtek és a fülzsír fokozatosan kifelé halad, végül magától kiürül, ezért nem szükséges semmilyen eszközt használni. A fültisztító pálcika vattáján megjelenő pici sárga foltról úgy véljük, hogy kitisztítottuk a hallójáratot, pedig a "tisztítás" során ennél 5-10-szer nagyobb mennyiségű fülzsírt toltunk beljebb. Ráadásul az eszközökkel megsérthetjük a külső hallójáratot, az okozott sebbe baktériumok telepedhetnek és otitis externát eredményezhetnek.

A dobhártya sérülések száma azonban jóval nagyobb, hisz az idézett tanulmány nem tartalmazza a háziorvosnál, a szakrendelőkben, a fül-orr-gége specialistáknál megjelent sok-sok beteg adatát. 

 

Forrás: 

1. Reuters Health Information

2. JAMA Otolaryngology Head Neck Surgery

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.