hirdetés

A gyakori utazás boldogabbá tesz

Bár a járványhelyzet hónapok óta lehetetlenné teszi az utazásokat, fontos az a kutatási eredmény, mely szerint a gyakran utazó emberek boldogabbak, mint azok, akik soha nem kelnek útra.

hirdetés

A Tourism Analysis című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a gyakran utazók elégedettebbek az életükkel, mint a soha nem utazók. A szerzők annak a kérdésnek a megválaszolására indították a felmérést, miért van az, hogy egyesek gyakrabban utaznak, mint mások, illetve hogy az utazásnak és a turisztikai élményeknek van-e hosszú távú pozitív hatásuk a boldogságérzetre és a jóllétre.

Az eredmények azt igazolják, hogy azok a személyek, akik nagyobb érdeklődést tanúsítanak a turizmussal kapcsolatos információk iránt, és gyakrabban beszélgetnek barátaikkal utazási terveikről, valóban nagyobb arányban utaznak rendszeres vakációra. Ezen túlmenően azok, akik rendszeresen utaznak 100 km-nél nagyobb távolságra otthonuktól, körülbelül 7%-kal boldogabbnak vallották magukat, mint azok, akik ritkán vagy soha nem utaznak.

„Bár a munka, a családi élet és a barátok nagyobb súllyal esnek latba az általános jóllét meghatározásában, az utazási élmények is észrevehető hatást gyakorolnak arra, mennyire vagyunk elégedettek a saját életünkkel” – hangsúlyozzák a szerzők. – Ez is azt jelzi, mennyire fontos, hogy képesek legyünk időnként kiszakadni a napi rutinból és új dolgokat megtapasztalni.”

Korábbi kutatások már foglalkoztak azzal, hogy a turisztikai élmények milyen pozitív hatással járnak stresszoldóként, illetve az egészségünk és a jóllétünk szempontjából, ezekben a korábbi vizsgálatokban azonban jobbára egyszeri utazások és vakációk hatását elemezték. A mostani vizsgálatban ennél tovább mentek, ugyanis egy év távlatában elemezték az utazás hosszú távú előnyeit.

A felmérés résztvevőitől azt kérdezték, mennyire fontos az életükben az utazás, mennyi időt töltenek a jövőbeni vakációk megtervezésével, illetve évente hány alkalommal kelnek útra. A kérdések emellett arra is kitértek, hogy a résztvevők mennyire elégedettek az életükkel. Az 500 megkérdezett kicsit több mint fele válaszolta azt, hogy évente négynél többször utazik pihenés céljából. Emellett mindössze 7% volt azok aránya, akik az elmúlt 1 évben egyszer sem utaztak el sehová.

A vakcina megérkezésével remélhetőleg a korlátozások is enyhülnek és az utazási lehetőségek köre is bővül, így a most közzétett kutatás eredményeinek is egyre nagyobb jelentősége lesz mind a turisták, mind az idegenforgalom szereplői szempontjából. A közlemény szerzői szerint felmérésük alapján az utazási irodák, szálláshelyek, sőt még a légitársaságok is tudatosabban tervezhetik meg kampányaikat a közösségi médiában, hogy az emberek figyelmét és az emberek egymás közötti beszélgetéseinek témáját egyre inkább az utazásokra irányíthassák.

„Kutatásunk azt igazolta, hogy minél többet beszélnek az emberek az utazásról, annál nagyobb annak esélye, hogy utazási terveiket meg is valósítják, ez pedig pozitív hatással van boldogságérzetükre, az életükkel való elégedettségükre és pszichés jóllétükre” – írják a szerzők. 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.