hirdetés

A gyermekkori figyelemzavar-hiperaktivitás később is bajt okozhat

Egy új, nagy vizsgálat szerint azoknak majdnem az egyharmadában, akikben gyermekkorukban figyelemzavar-hiperaktivitást diagnosztizáltak, felnőttkorukra is megmarad ez az állapot, és nagyobb valószínűséggel lesz mentális zavaruk és követnek el öngyilkosságot.

hirdetés

Az Egyesült Államokbeli kutatók, akik eredményeiket a Pediatrics március 4-i online kiadásában tették közzé, azt találták, hogy azoknak a 29%-a, akikben gyermekkorukban figyelemzavar-hiperaktivitást (ADHD, attention deficit/hyperactivity disorder) diagnosztizáltak, magával viszi ezt a betegséget még késő húszas éveibe is.

„Nyilvánvaló volt, hogy továbbra is olyan tüneteik vannak, amelyek megfelelnek a diagnózisnak” – mondta a vizsgálat vezető kutatója, dr. William Barbaresi, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa.

Az ADHD, amely a leggyakoribb idegrendszeri fejlődési zavar, a hivatalos becslés szerint az amerikai iskolások 3–7%-át érinti; a fiúkban gyakoribb, mint a lányokban.

Az ADHD-s gyerekeknek nagyon nehezükre esik figyelni valamire, feledékenyek, izegnek-mozognak és könnyen elterelődik a figyelmük – ezek miatt problémáik vannak az iskolában, otthon és a baráti kapcsolataikban.

Az új közlemény szerint mindeddig azok a tanulmányok, amelyek a gyermekek és a felnőttek ADHD-jával foglalkoztak, olyan adatokat használtak, amelyekről ismert volt, hogy nem megbízhatók, vagy csak olyan betegekkel foglalkoztak, akiknek betegsége nagyon súlyos volt.

A mostani kutatás során – amelyet dr. Barbaresi akkor kezdett, amikor a rochesteri Mayo Klinikán (Minnesota) tartózkodott – 5718 olyan gyermeket követtek, akik 1976 és 1982 között születtek az adott környéken. Közülük 367-ben állapítottak meg gyermekkorukban ADHD-t, s nagy részük hozzájárult egészségügyi adataik kezeléséhez.

Dr. Barbaresi és munkatársai ezután felkérték a résztvevőket, hogy 29 éves koruk táján újra felmérhessék állapotukat.

Összesen 232 gyermekkori ADHD-s egyezett bele felnőttként, hogy részt vesz a vizsgálatban, és a kutatók közülük 68-ban (kb. 29%) még felnőttkorukban is kimutatták a rendellenességet. És még azokban a résztvevőkben is, akikben felnőttkorukra nem maradt fenn az ADHD, nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy legalább egy másik pszichiátriai betegségtől szenvedtek.

A kutatók kimutatták, hogy a gyermekkori ADHD-s betegek 57%-ának felnőtt korukban legalább egy pszichiátriai zavara volt – a leggyakrabban alkohol- vagy drogabúzus, szorongás és depresszió –, míg a kontroll csoportban, amelynek tagjai nem voltak ADHD-sok gyermekkorukban, a pszichiátriai betegségek aránya csak 35% volt.

Az öngyilkosságok is gyakoribbak voltak a volt ADHD-sok csoportjában. A 367 gyermekkori ADHD-s közül 3 követett el öngyilkosságot, míg a 4946 nem ADHD-s résztvevő közül csak 7 személy.

„Az öngyilkossággal kapcsolatos eredmény nem új, egy korábbi longitudinális vizsgálatban már felvetették ezt. A mostani vizsgálat mintája azonban elég nagy volt ahhoz, hogy az eredmény szignifikáns legyen” – mondta Mary Solanto, a New York-i Mount Sinai Egyetem ADHD központjának igazgatója.

Solanto, aki a mostani vizsgálatban nem vett részt, azt mondta, hogy a tanulmány sok egyéb eredményét is kimutatták már korábban. „Az újdonság abban rejlik, hogy ez a tanulmány nagyobb, és a résztvevők az általános populáció tagjai” – tette hozzá.

A tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy könnyen lehet, hogy eredményeik nem vonatkoztathatók az egész Egyesült Államokra. mivel a résztvevők főleg fehér, középosztálybeli, egy minnesotai területen élő családok gyermekei voltak. „Lehetséges, sőt valószínű, hogy a rossz kimenetelek még gyakoribbak az olyan populációkban, amelyeket más bajok is sújtanak, például a magasabb szegénységi ráta” – írták.

Az eredmények ellenére Solanto azt mondta, hogy az ADHD nem zárja el szükségszerűen a sikerhez vezető utat. „Sokan megtanultak megküzdeni ezzel az állapottal, megtanulták kezelni azt. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, minél hamarabb fel kell állítani a diagnózist és kezelni kell az állapotot” – mondta.

Forrás: Reuters

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.