hirdetés

A hatásos leukémiaellenes szerek túl drágák

Az USA-ban 12 fajta gyógyszert engedélyeztek a krónikus mieloid leukémia (CML) és néhány más rák kezelésére, de ezek közül 11 évente több mint 100 000 dollárba kerül. Ezért sok kétségbeesett beteget, akik egyszerűen nem tudják megfizetni az ellátást, vagy nem kezelnek ezekkel, vagy alulkezelik őket.

hirdetés

Erről számolt be majdnem 120 CML szakértő, több mint 15 országból a Blood című folyóiratban. Mint a szerzők írják, a krónikus mieloid leukémia gyógyszeres kezelésének ára „fenntarthatatlanul magas szintet” ért el.

A krónikus mieloid leukémia jól gyógyítható betegség, köszönhetően a hatásos, célzott kezeléseknek, amelyek a tirozinkináz-gátlókkal (TKI) végezhetők. A TKI-k lehetővé teszik, hogy a betegnek csak kevés tünete legyen pusztán egy tabletta szedésével, amelyet jól lehet tolerálni.

A TKI-k több mint 10 éve jelentek meg a piacon, amikor még a betegek 10–29%-a korán meghalt a CML-ben. Ma, a TKI-kkal való kezeléssel elérték, hogy a korai halálozás csupán 2%. Míg a század elején a CML-es betegek tízéves túlélése csak 20% volt, mostanra már ez az érték 80%-ra emelkedett.

Nemrég még, ha egy betegnél krónikus mieloid leukémiát diagnosztizáltak, a prognózis lesújtó volt. Most már viszont azok a páciensek, akiknek megfelelő az adherenciájuk, normális élettartamra számíthatnak. A CML kezelése napjainkban hasonló a magas vérnyomás, a diabétesz vagy más kontrollálható betegségek terápiájához. A CML-es betegek számára most a problémát a csillagászati kezelési költségek jelentik.

Ezt hangsúlyozta az egyik vezető szerző, dr. Hagop Kantarjian is, aki a Texasi Egyetem rákközpontja leukémia tanszékének vezetője. Hozzátette, hogy valószínűleg ez a gondja a másféle rákokban szenvedő betegeknek is, akiknek folyamatos kezelésre van szükségük a terápiás haszon fenntartása érdekében.

Dr. Kantarjian és munkacsoportja azt írta, hogy ha az USA-ban elfogadnak egy új gyógyszert a krónikus mieloid leukémia kezelésére, akkor ez sokkal drágább lesz, mint a régebbi szerek. Ez a trend a többi rák esetében is érvényesülni látszik.

Íme, néhány példa a krónikus mieloid leukémia gyógyszerei árának megugrására:

  • Az FDA a múlt évben 12 gyógyszert engedélyezett különböző rákok kezelésére, és ezekből 11 ára meghaladja az évi 100 000 dollárt.
  • A mostani 10 000 dollár/hónapos költség majdnem kétszer annyi, mint amennyi tíz évvel ezelőtt volt.
  • A gyógyszerek árát részben a beteg fizeti ki, s ez nagyon nagy teher a családoknak: a térítési díj 25–30%-a egy átlagos család jövedelmének.
  • Az USA-ban a GDP 18%-át költik az egészségügyre, szemben az európai országokkal, ahol az egészségügyre csak a GDP 6–8%-át fordítják. A rákkal kapcsolatos költségek erősen hozzájárulnak ahhoz, hogy ilyen sok pénzt fordítanak az USA-ban erre a célra.

Dr. Kantarjian kifejtette, hogy „Fontos kérdés, amelyet meg kell válaszolnunk, hogy miként határozzuk meg e gyógyszerek ’megfelelő’ árát. Sok esetben a piacra lehet hagyatkozni, azonban ha egy terméktől éveken át emberek túlélése függ, akkor döntően fontos, hogy rögzítsék a termék árát. Ezt úgy kell megtenni, hogy a gyártó cégek megfelelő profithoz jussanak, azonban a betegek is meg tudják engedni maguknak a kezelést. Mivel a CML kezelését folyamatosan, tartósan kell végezni, attól tartunk, hogy a nagyon magas árak árthatnak a betegeknek”.

Egyes vizsgálatok szerint az USA-beli betegek mintegy 10%-a nem szedi a neki előírt gyógyszert, többségük azért, mert nem engedheti meg magának, hogy megvegye.

Túlzás nélkül állítható, hogy a CML-es betegek egy része számára a jelenlegi helyzet a halált jelenti, noha betegségük elvileg kezelhető lenne, csak éppen nem tudják kifizetni a terápiát. Ezt igazolja az is, hogy az USA-ban a krónikus mieloid leukémiások hosszú távú túlélési aránya csak 60%, míg például Svédországban, ahol sokkal alacsonyabbak a költségek, s a betegek hozzá tudnak jutni a TKI-khoz, ugyanez az arány 80%.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.