hirdetés

A HDL-koleszterin génszabályozó szerepe

Egy nemzetközi kutatócsoport a Bonni Egyetemen végzett többéves kutatómunka eredményeként magyarázatot talált a HDL koleszterin gyulladásos immunválaszt csökkentő hatására. Az elhúzódó gyulladásos reakciók megakadályozásának kulcsa a makrofágokbeli ATF3 gén aktiválása.

 

hirdetés

A Nature Immunology weboldalán olvasható az a közlemény, amely a kutatók meglátása szerint áttörést jelent a „jó koleszterinként” emlegetett HDL-koleszterin kedvező hatása hátterében álló molekuláris mechanizmusok tisztázásában. Számos korábbi vizsgálat igazolja, hogy a HDL-koleszterin nemcsak a reverz koleszterintranszport útján – azaz a perifériás sejtekben felhalmozódott koleszterin eliminációjának elősegítésével – véd az ateroszklerózis és szövődményei kialakulásával szemben, hanem eddig tisztázatlan módon gyulladáscsökkentő hatást is kifejt, ami az aterómás plakkok kialakulása mellett más gyulladásos eredetű betegségek létrejöttétől is véd.

A németországi kutatócsoport in vitro és állatkísérletek hosszú sorával, majd humán sejtvonalakon végzett vizsgálatokkal, genomikai és bioinformatikai módszerek segítségével azonosította a HDL-koleszterin gyulladáscsökkentő hatásának létrejöttében fő szerepet játszó gént. Kimutatták, hogy a HDL-molekulák a makrofágokbeli ATF3 gén aktiválása révén csökkentik az úgynevezett Toll-like receptorok expresszióját, és ennek köszönhetően képesek visszafogni az e receptorok aktiválódásakor fokozottan termelődő gyulladáskeltő citokinek szintézisét. Igazolták továbbá, hogy a HDL-koleszterin mind in vitro, mind in vivo kizárólag az ATF3 gén közvetítésével képes kifejteni a Toll-like receptorok mediálta gyulladásos folyamatokkal szembeni védő hatását.

Dr. Dominic De Nardo, a kutatás egyik vezetője egy szemléletes hasonlattal élve magyarázza el közérthetőbben, mit is jelent ez pontosan. A fagociták – amelyekben a HDL-molekulák által befolyásolt ATF3 gén található – lényegében a szervezet „rendőrjárőrei”, amelyek az immunvédekezés részeként feltartóztatják a „betolakodókat”. E feladat elvégzését segítik a Toll-like receptorok, amelyek mintegy „bűnügyi aktaként” informálják a fagocitákat a szervezet számára veszélytelen, illetve veszélyes „külső támadókról”. Ha a külső behatás veszélyezteti a szervezetünket, a Toll-like receptorok emellett a gyulladáskeltő molekulák felszabadulását elindító jelátviteli utakat is aktiválnak. Az ATF3 gén e folyamatban játszik fontos szabályozó szerepet: visszafogja a gyulladás létrejöttében közreműködő gének transzkripcióját, és véget vet a Toll-like receptorok gyulladásos folyamatokat serkentő működésének. Azt is tudnunk kell azonban – teszi hozzá –, hogy a gyulladásos folyamatok fontos részét képezik az immunvédekezésnek, hiszen egyrészt „kordában tartják” a mikroorganizmusokat, másrészt segítik a károsodott szövetek felismerését és helyreállítását. A gyulladásos reakciók túlzott elhúzódása ugyanakkor tartós szervkárosodáshoz vezet, ezért fontos, hogy az ATF3 gén az immunreceptorok túlzott mértékű stimulációja esetén képes „közbelépni”, és a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó gének elnyomásával mérsékli a gyulladást. E folyamat végső irányítói a HDL-molekulák.

Az ateroszklerózis talaján kialakuló trombózis, stroke és szívinfarktus köztudottan vezető halálokok a fejlett társadalmakban, így a HDL kedvező hatásának hátterében álló génregulációs mechanizmus felderítése reményt adhat olyan jövőbeli terápiás eljárások kidolgozására, amelyek ugyanilyen mechanizmussal segíthetik a HDL hatásának felerősítését, és ezáltal a kardiovaszkuláris rendszer hatékonyabb védelmét. Emellett több más olyan betegség molekuláris szintű terápiájának lehetőségét is felvetik, amelyek patogenezisében ismerten fontos oki tényező a gyulladás: ilyen lehet például a népbetegségnek számító cukorbetegség – összegzi a kutatási eredményeket a kutatólaboratórium vezetője, dr. Eicke Latz professzor.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.