hirdetés

A kínai akupunktúra úgy hat, mint a nyugtatók vagy az antidepresszívumok?

Amerikai kutatók állatkísérletekben azt találták, hogy az évezredes kínai gyógymód, az akupunktúra hasonló élettani mechanizmusokon keresztül hat, mint a korszerű nyugtatók és depresszió elleni szerek. A munkacsoport önként jelentkezőkön kívánja folytatni a vizsgálatot.

hirdetés

Washington DC-ben, a Georgetown Egyetem Orvostudományi Központjának munkacsoportja Ladan Eshkevari vezetésével indította el azt az állatkísérletet, amely új utat jelenthet az évezredek óta alkalmazott kínai gyógymód, az akupunktúra alkalmazásában.

A kísérletet átlagosan 12 hetes Sprague-Dawley patkányokon végezték. Az állatok testtömege 350–420 g volt. A dolgozatban külön feltüntették, hogy valamennyi patkány túlélte a kísérletet. Az állatokkal négy vizsgálati ágban dolgoztak, mindegyik ágra ugyanannyi patkány került. A beavatkozás elektro-akupunktúra volt, mert az intézetben ezt a módszert használják. A technikát igen érzékeny ponton alkalmazták: a gyomormeridián 36-os pontját (St36) ingerelték.

A kutatók azt tapasztalták, hogy ez tompítja a hipotalamusz–agyalapi mirigy tengely (HPA) aktivitását. A krónikus stressz útvonal összefügg az idült fájdalommal, az immunrendszer, a hangulat és az érzelmek zavarával. A HPA tengely befolyásolása akupunktúrával gátolja a sztresszhormonok felszabadulását. Számos antidepresszívum és nyugtató terápiás hatásának lényege ez a mechanizmus.

A négy vizsgálati csoport közül hármat fájdalmas hideghatásnak tettek ki. Az első csoportban a patkányok mindig azonos időben kapták az elektro-akupunktúrát, ugyanazzal az eszközzel. A második csoport álbeavatkozásban részesült: megkapták az áramingerlést, de nem a kijelölt akupunktúrás ponton. A harmadik csoport tagjai placebocsoportként szolgáltak: ugyanúgy kezelték őket, de semmiféle akupunktúrás beavatkozás nem történt. A negyedik állatcsoport volt a kontroll: itt sem hideghatás, sem akupunktúrás kezelés nem érte az állatokat.

Két tanulmány közül az egyikben az akupunktúrát rendszeresen végezték, a másikban a fájdalmas inger után használták, ahogy a kezelést a klinikai gyakorlatban általában végzik. A glükokortikoidreceptort blokkoló RU-486 gyógyszerrel gátolni tudták az akupunktúra hatását, és így megerősítették, hogy a hatás a hipotalamusz–agyalapi mirigy tengely közvetítésével jön létre. „Ez az első dolgozat, amely igazolja az St36 pontban végzett elektro-akupunktúra hatását állatokon a krónikus depresszív és nyugtalan állapot kezelésében – hangsúlyozta Dr. Eshkevari. – Fontos tudományos alapvizsgálat volt ez a tervezett klinikai tanulmányok előkészítésére.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.