hirdetés

A kínai gyógynövények enyhíthetik a demenciát

Segíthet-e a kiegészítő kínai gyógynövény terápia az öregkori vaszkuláris demenciában? Szisztematikus beszámoló jelent meg a klinikai kísérletek metaanalízisével.

hirdetés

A vaszkuláris demenciát (VD) kognitív károsodás és cerebrovaszkuláris patológiai eltérés jellemzi. AVD felelős a demenciás esetek legalább 20%-áért, rögtön a második helyet a leggyakoribb demenciát okozó betegség, az Alzheimer-kór után. Tekintetbe véve az lakosság öregedését és a cerebrovaszkuláris megbetegedésben szenvedő páciensek túlélési arányának növekedését, a VD egyre több idősebb beteget fog érinteni a következő évtizedben. Európában 3,7 milllió demenciás beteg közül 800 000-nél van jelen a VD. Kínában az időskori VD (SVD) előfordulása 1,1-3%, mely közelít az európai 1,3-4,2%-hoz. A páciensek komoly gazdasági tehertől, pszichológiai és fizikai bántalomtól, valamint családi és társadalmi problémáktól szenvedhetnek. Így az SVD megelőzése fontos a társadalmi és klinikai gyakorlatban. A jelenlegi rutin farmakoterápiát részben kolinészteráz-gátlókat (donepezil, rivasztigmin, galantamin) részben nem-kolinergeket (memantine, nimodipine, hydergine) tartalmaz.

Számos tanulmány számolt be a kiegészítő és alternatív gyógykezelések egyre gyakoribb alkalmazásáról, kiváltképp igaz ez a kínai természetgyógyászat, ezen belül a növényi gyógyszerek (Chinese herbal medicine (CHM)) használatára. A rutin farmakoterápia kiegészítő kezelésének hatékonyságáról azonban továbbra sincs adat. Lingfeng Zeng és mtsai tanulmányukban a kiegészítő CHM terápia (CHM adjunctive therapy (CHMAT)) hatékonyságát elemezték az időskori vaszkuláris demencia kezelésében. Hét elektronikus adatbázis publikációinak alapos átkutatása után összesen 1961 beteget magukba foglaló 27 munkát választottak ki analízisre.Az önmagában alkalmazott rutin farmakoterápia hatásához viszonyítva a CHMAT szignifikánsan emelte a hatékonysági rátát [esélyhányados (EH) 2,98, 95%, konfidencia-intervallum (KI) 2,30; 3,86]. A CHMAT jótékony hatásúnak bizonyult továbbá a vizsgálat alcsoportjainak Mini-Mental teszt (MMSE) eredményeinél, a kezdéstől számítva a negyedik, a nyolcadik, tizenkettedik és huszonnegyedik héten, valamint a napi aktivitásra kapott pontjaiknál a kezdéstől számított negyedik, a nyolcadik, a tizenkettedik és a huszonnegyedik héten. A kiegészítő kezelés pozitívan befolyásolt számos egyéb demencia skálán elért pontértéket (Hasegawa demencia skála, NHSS, Clinical Dementia Rating, Montreal Kognitív Felmérés), a vérzsír szintet (teljes koleszterin, triglicerid, HDL, LDL, és apolipoprotein E), a vérlemezke aggregáció mértékét és a vér reológiai tulajdonságait (teljes vér viszkozitás és hematokrit). Nem érkezett bejelentés komoly vagy gyakran jelentkező kedvezőtlen mellékhatásokról. A módszertan gyengeségeit és a hibakockázatot a legtöbb kísérletben a Cochrane-módszerrel állapították meg, míg a GRADE (Grades of Recommendations Assessment Development and Evaluation) teszt bizonyítékosztályozása ’nagyon alacsony’ szintet jelölt meg. A szisztematikus vizsgálat azt mutatja, hogy a kínai herbál-medicina kiegészítő kezelésként javíthat a kognitív hanyatláson és a páciensek életminőségén. Ugyanakkor az elemzett tanulmányoknál észlelt módszertani kérdőjelek további, rigorózusan tervezett kutatásokat tesznek szükségessé.

 

Forrás: Phytotherapy Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.