hirdetés

Öregedést lassító gyógyszer-egérben

A Salk Intézet (USA) kutatói azt fedezték fel, hogy egy kísérleti gyógyszer, amelyet az Alzheimer-kór ellen fejlesztettek ki, állatokban lassítja az öregedést.

hirdetés

A kutatócsoport egy korábbi kutatását terjesztette ki, amelyben egy J147-nek nevezett gyógyszerjelöltet vizsgáltak, amely az Alzheimer-kór legfőbb kockázati tényezőjével, az öregséggel száll szembe. A mostani kutatás során kimutatták, hogy a J147 jól működött az öregedés egy egérmodelljében, amelyet nem szoktak alkalmazni az Alzheimer-kór vizsgálataiban. Amikor ezeket az egereket J147-tel kezelték, javult az emlékezetük, a kogníciójuk, agyi ereik egészségesebbek voltak és más élettani tulajdonságaik is jobbak lettek. Erről a munkacsoport az Aging november 12-i kiadásában számolt be.

„Eredetileg egy olyan új egérmodellben akartuk tesztelni ezt a szert, amely hasonlított az Alzheimer-kórosok 99%-ára – mondta Antonio Currais, a vezető szerző, a Salk Intézet celluláris neurobiológiai laboratóriumának munkatársa. „Nem számítottunk erre az öregségellenes hatásra, de a J147 hatására az idős egerek fiatalabbnak látszottak számos élettani paraméter alapján.”

„Az utolsó 20 évben kifejlesztett Alzheimer-ellenes gyógyszerek túlnyomó többségének célpontja az agyi amiloid plakk lerakódás volt, a klinikumban egyikük sem bizonyult hatásosnak” – mondta David Schubert professzor, szenior szerző, a laboratórium vezetője.

Évekkel ezelőtt Schubert professzor és munkatársai másképpen próbálták megközelíteni a betegséget. Nem az amiloiddal foglalkoztak, hanem a fő kockázati tényezővel, az öregséggel. Ennek a kutatásnak volt az eredménye a J147 szintetizálása. Korábban azt mutatták ki e kutatók, hogy a J147 megelőzheti, sőt meg is fordíthatja az emlékezetromlást és az Alzheimer-kórt jellemző patológiai elváltozásokat olyan egerekben, amelyeknek örökletes Alzheimer-kórjuk van – az Alzheimer-kutatásban ez a leggyakrabban használt egérmodell. Az emberi Alzheimer-betegségeknek azonban ez a forma csak 1%-át teszi ki. Mindenki másnál az idős kor az elsődleges kockázati tényező. A kutatócsoport meg akarta vizsgálni a szer hatását egy olyan egércsoportban, amelynek tagjai gyorsan öregszenek, és a demenciának egy olyan variánsa fejlődik ki bennük, amely jobban emlékeztet az emberi betegségre.

 Ebben a legutóbbi vizsgálatban a kutatók igyekeztek meghatározni az összes agyi gén expresszióját, és több mint 500 olyan kis molekula koncentrációját mérték meg az agyban és a vérben, amelyek szerepet játszanak az agyi anyagcserében. A gyorsan öregedő egereknek három csoportja volt: az egyik fiatal egerekből állt, a másik öregekből és a harmadik olyan öregekből, amelyeket öregedésük során J147-tel tápláltak.

A J147-et kapó öreg egerek jobb teljesítményt nyújtottak az emlékezeti és a kogníciós tesztekben, és motoros mozgásaik erőteljesebbek voltak. Emellett agyukban kevesebb jele volt az Alzheimer-kórnak is. Megállapítható volt – a nagy adattömegnek köszönhetően –, hogy a J147-tel táplált egerek génexpressziója és anyagcseréje nagyon hasonlított a fiatal állatokéhoz. Ez vonatkozott például a fokozott energia-anyagcsere markereire, az agy csökkent gyulladására és az az agyi oxidált zsírsavak szintjének csökkenésére. Említésre méltó hatás volt még, hogy a J147 megelőzte az öreg egerek agyában a kiserekből történő vérszivárgást. „A károsodott vérerek gyakoriak az öregkorban, és ez Alzheimer-kórban még sokkal rosszabb” – mondta Currais.

A fenti izgalmas hatások klinikai jelentősége természetesen csak humán klinikai vizsgálatokkal igazolható.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.