hirdetés

A koffein javíthatja a pajzsmirigy működését

A koffeinfogyasztás javíthatja a pajzsmirigy működését az anyagcserezavarban szenvedőknél, derül ki egy új kutatásból.

hirdetés

A Nutritional Journal című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint bár a koffeinbevitel és a pajzsmirigyműködés közötti ok-okozati összefüggés további igazolást igényel, a koffein, mint könnyen beszerezhető és széles körben fogyasztott étrendi összetevő, potenciális jelölt a pajzsmirigy egészségének javítására az anyagcserezavarban szenvedő egyéneknél. Az egészséges tartományon belüli koffeinfogyasztás nem-lineáris összefüggést mutatott a pajzsmirigyszintekkel. A mérsékelt koffeinbevitel összefüggésbe hozható az anyagcserezavarok kockázatának csökkentésével, amellett, hogy mentálisan is jótékony hatással bír.

Kínai kutatók a 2007-2012-es National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III tanulmány 2582 résztvevőjének adatait értékelték, és a koffeinnek (a szisztémás anyagcserében és a neurológiai fejlődésben jelentős szerepet játszó) pajzsmirigyhormonra gyakorolt hatását vizsgálták.

A résztvevőket három alcsoportra osztották nem, életkor, testtömegindex (BMI), hiperglikémia, magas vérnyomás és szív- és agyi érbetegség (CVD) alapján.

Az 1. csoport (n=208) volt metabolikus szempontból a legegészségtelenebb. Ezek a betegek rendelkeztek a legmagasabb a BMI-vel és ők voltak a legidősebbek. Ráadásul, ebben a csoportban volt a legmagasabb a magas vérnyomás, a hiperglikémia és a CVD aránya, ugyanakkor, ebben a csoportban volt a legalacsonyabb a koffeinfogyasztás.

A 2. csoportban (n=543) minden résztvevő dohányos, és 90,4%-uk szokott alkoholt fogyasztani. Ebben a csoportban volt a legmagasabb a férfiak aránya is.

A 3. csoport (n=1183) volt metabolikus szempontból a legegészségesebb, a csoportba több nő tartozott, életkoruk fiatalabb, BMI-jük alacsonyabb volt. Hiperglikémia, magas vérnyomás és CVD nem fordult elő a csoportban.

Az anyagcsere szempontjából legegészségtelenebb 1. csoportban volt a legmagasabb a szérum pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintje. Megjegyzendő, hogy bár a pajzsmirigybetegségben szenvedő résztvevőket eredetileg kizárták az elemzésből, a magasabb TSH-szintek előre jelzik a szubklinikai hipotireózist vagy a nyilvánvaló hipotireózis progresszióját.

Összességében nem volt összefüggés a koffein és a TSH-szintek között. A csoportok alcsoportos elemzése azonban azt mutatta, hogy az 1. csoportban a koffeinfogyasztás nem-lineárisan korrelált a TSH-val (P=0,0019), minimális átlagos koffeinfogyasztás mellett (<9,97 mg/nap). Az életkor, a nem, a rassz, az alkoholfogyasztás, a betegség állapota, a mikrotápanyagok és a makrotápanyagok figyelembevételével történő korrekció után összefüggés mutatkozott a kissé magasabb TSH-szintekkel (P=0,035). A nagyobb, mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás (9,97–264,97 mg/nap) azonban fordítottan arányos összefüggést mutatott, alacsonyabb TSH-szinttel járt együtt (P=0,001). Érdekes módon nem volt összefüggés a napi több, mint 264,97 mg koffeinfogyasztás és a TSH-szintek között.

Összehasonlításképpen, egy normál csésze kávé általában 80-100 mg koffeint tartalmaz, és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint az egészséges felnőttek napi 400 mg koffeint biztonsággal fogyaszthatnak.

A 2. csoport fogyasztotta a legnagyobb mennyiségű koffeint. Figyelemre méltó, hogy a három csoport közül ebben a csoportban volt a legalacsonyabb a szérum TSH-szint. A koffeinfogyasztás és a TSH-szintek között a 2. és a 3. csoportban nem volt szignifikáns összefüggés.

A koffeinfogyasztás és a szérum FT4 vagy FT3 szintek - amelyek a pajzsmirigy alulműködésével kapcsolatosak - között szintén nem volt szignifikáns összefüggés egyik csoportban sem.

Az eredmények azt mutatják, hogy a koffeinfogyasztás nem-lineárisan korrelált a szérum TSH-szinttel, és mérsékelt mennyiségben (9,97–264,97 mg/nap) fogyasztva a koffein pozitív korrelációt mutatott a szérum TSH-szinttel az anyagcserezavarban szenvedő betegeknél.

A koffein feltehetően modulálja az agyalapi mirigy hormonszekrécióját, ami bizonyítottan befolyásolja a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt. A szerzők feltételezik, hogy a koffein az agyalapi mirigy működésének befolyásolásával potenciálisan befolyásolhatja a pajzsmirigy aktivitását, ám a mechanizmusok továbbra sem világosak, valamint további, prospektív vizsgálatokra van szükség annak értékeléséhez, hogy a fokozott kávéfogyasztás valóban csökkenti-e a pajzsmirigybetegségek kockázatát.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/995691?ecd=mkm_ret_230830_mscpmrk-OUS_ICYMI_etid5795452&uac=414812CR&impID=5795452#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.