hirdetés

A kókuszdióolajnak sok egészségügyi előnyt tulajdonítanak

A kókuszdiótermékek népi gyógyászati alkalmazása több ezer éves hagyomány Indiában és a Fülöp-szigeteken,és a természetgyógyászat mai divatirányzataiban sem ismeretlenek. A tudományos kutatás legutóbb a kókuszdióolaj antihipertenzív tulajdonságát igazolta.

hirdetés

A kókuszdió gyógyhatásáról már 4000 éve írtak szanszkrit nyelven, és a Fülöp-szigeteken, illetve Indiában hagyományosan alkalmazták a gyógyászatban. Azokon a vidékeken a konyhatechnikának eleve nélkülözhetetlen eleme volt. A többi zsírfélével összehasonlítva a kókuszdióolaj (vagy kopraolaj) 2,6%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, ami sokak számára kedvező hatást jelent.

A kókuszolaj a tudományos adatok szerint 100% zsiradékot jelent, túlnyomó részben telített zsírokat, mégis különbözik az állati zsiradékoktól. Szokatlanul nagy arányban vannak benne trigliceridek, amelyeket szervezetünk nehezebben raktároz és könnyebben éget el. Az amerikai táplálkozástudományi hatóságok szerint a kókuszdióolaj antioxidáns és fenol összetevőket is tartalmaz.

A szójaolajjal összemérve, 12 heti alkalmazás során a szójaolaj a kedvező HDL-koleszterin szintjét csökkentette, a „rossz” koleszterinét (LDL) növelte, míg a kókuszdióolaj a HDL-koleszterint a kívánt irányba mozdította el. A kókuszdióolaj a cukorbetegek inzulinérzékenységét szignifikánsan javította, és fogyókúrás diéta esetén is hatékonyabb volt a csípőátmérő csökkentésében, mint a kontroll.

A brazíliai Paraibai Egyetem kutatói az Applied Physiology, Nutirition and Metabolism idei számában közölték eredményeiket: spontán hipertenzív patkányok kókuszdióolaj és mozgástréning kombinációjára vérnyomáscsökkenéssel reagáltak. A kísérlet első részében kimutatták, hogy a kókuszdióolaj és a mozgástréning önmagában is javította a vérnyomást, de a kétféle beavatkozás együtt nem csupán javította, hanem normalizálta a tenziót. Ez azzal magyarázható, hogy mind a baroreflex-érzékenység, mind az oxidatív stressz a szérumban, a szívben és az aortában normalizálódott.

„Következő tennivalónk klinikai vizsgálatok végzése, hogy az állatkísérletes adatokat megerősítsük hipertóniás embereken” – mondotta Valdir A. Braga, a vizsgálat vezető szerzője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.