hirdetés

A korai stádiumú prosztatarák hormonkezelése nem növeli az élettartamot

A prosztatarák egyik népszerű kezelése, amely kikapcsolja a prosztatarák növekedését okozó férfihormonokat, nem vezet hosszabb túléléshez az olyan idősebb emberekben, akiknek lokalizált betegségük van.

hirdetés

Ezt a New Jersey-i Rutgers Rák Intézet kutatói mutatták ki, s eredményeik a JAMA Internal Medicine-ben jelentek meg. A vizsgálat, amelynek neve Fifteen-Year Survival Outcomes Following Primary Androgen Deprivation Therapy for Localized Prostate Cancer, az androgéndeprivációs terápiával (ADT) foglalkozott, amely az utóbbi 15 évben népszerű alternatívája lett a műtétnek, a sugárkezelésnek vagy a konzervatív kezelésnek (a megfigyelésnek).

A kutatás 66 717 Medicare beteg adatait használta fel, akik valamennyien 66 évesek vagy idősebbek voltak, és T1-T2 klinikai stádiumú prosztatarákot diagnosztizáltak náluk (azaz a rák nem terjedt túl a prosztatán) 1992 és 2009 között. E betegek a diagnózist követő 6 hónapban nem estek át műtéten és sugárkezelést sem kaptak. Az adatokat a Medicare fájlokhoz kapcsolt Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) adatbázisból merítették a kutatók.

A vezető kutató Grace Lu-Yao, PhD, MPH rákepidemiológus professzor volt. Egy korábbi kutatásában, amelyben kutatócsoportja szintén az ADT-vel foglalkozott, csak 2003-ig követték a betegeket. Ebben a vizsgálatban 6 évvel meghosszabbították a követési időtartamot, és további 47 000 beteget vizsgáltak. A teljes túlélés medián követési ideje 9 év volt.

A mostani vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy ha a diagnózist követő 6 hónapban elsődleges kezelésként az ADT-t alkalmazták, a hormonterápia nem javította sem a 15 éves teljes túlélést, sem pedig a prosztatarák-specifikus túlélést, s ez leginkább az idősebb betegek esetében volt így. A vizsgált csoportot olyan betegekkel hasonlították össze, akik semmilyen terápiában nem részesültek, csak rendszeresen ellenőrizték az állapotukat – ezt nevezik „konzervatív kezelésnek”.

A vizsgálat összevetette a túlélési arányt az Egyesült Államok olyan területein, ahol gyakran használják az ADT-t egyedüli terápiaként és azokon a területeken, ahol ritkán alkalmazzák. A kétféle terület között nem találtak különbséget a 15 éves túlélési arányban; a prosztatarák-specifikus túlélési arány mérsékelten differenciált prosztatarák esetén 90,6% volt mindkét féle területen.

Dr. Lu-Yao elmondta, hogy míg a korábbi kutatások azt mutatták, hogy az ADT – más terápiákkal kombinálva – megfelelő kezelés a nagy kockázatú betegekben, egyedüli alkalmazását, főleg az idősebb populációban, nagyon meg kell gondolni. „Tekintetbe véve a lehetséges mellékhatásokat, az oszteoporózist, a diabéteszt és a csökkent izomtónust, az orvosoknak nagyon meg kell fontolniuk, hogy az ADT-t alkalmazzák-e elsődleges kezelésként az idős betegekben” – mondta. Lu-Yao megemlítette, hogy mivel vizsgálatukban nem szerepeltek 66 évesnél fiatalabb betegek, lehet, hogy az ifjabb férfiaknál másmilyenek lennének az eredmények.

 

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.