hirdetés

Nem csökkent az agresszív prosztatarák okozta halálozás

A metasztatikus prosztatarákkal összefüggő halálozás „az utóbbi 25 évben lényegében változatlan” – állapították meg 19 336, előrehaladott betegségben szenvedő férfi adatai alapján a sacramentói Kalifornia Egyetem kutatói. Eredményeiket a Cancer című lapban tették közzé.

hirdetés

A Davis Medical Center onkológusai által felállított hipotézis szerint az előrehaladott rákban szenvedő betegek javuló túlélési aránya magyarázhatja a teljes túlélés javulását, melyet különböző stádiumú prosztatarákban szenvedő férfiak körében figyeltek meg. Ugyanakkor a szerzők „nem észleltek jobb túlélést az előrehaladott betegségben szenvedők alcsoportjában”.

Dr. Marc Dall’Era uroonkológus, a vizsgálat vezetője szerint megállapításaik újabbakkal gyarapítják a PSA-meghatározással detektált prosztatarákkal kapcsolatos bizonyítékokat. „Az e csoport mortalitása tekintetében észlelt hatás erőteljesebb, mint amit a sokkal koraibb stádiumban történő felismerés magyarázna – mondja dr. Dall’Era. – Másként fogalmazva, a daganat PSA-meghatározással történő koraibb felismerése következtében kevesebb férfibeteget diagnosztizálunk áttétes tumorral. A metasztatikus prosztatarákban szenvedők csoportjában ugyanakkor nem mutatkozik meg az a túlélési előny, mely a prosztatarákos betegek teljes csoportjának összegzett halálozásában észlelhető.”

Az eredmények rámutatnak, hogy „sürgős szükség van jobb kezelési formák kifejlesztésére” metasztatikus prosztatarákban – hangsúlyozzák a Kalifornia Egyetem prosztatarák-specialistái. A közlemény társszerzője, dr. Ralph de Vere White szerint: „Mérföldkő jelentőségű közleményről van szó, mely vitathatatlanul elénk tárja a problémát, mellyel szembe kell néznünk. Bár sikerült csökkentenünk a prosztatarák okozta halálozást, metasztatikus betegségben nem sikerült javítani az adatokon – és éppen az előrehaladott prosztatarák az, ami a beteg halálát okozza.”

Évek óra gyűlnek a pró és kontra adatok a férfiak körében végzett rutin PSA-meghatározással mint a prosztatarák korai felismerésére alkalmas módszerrel kapcsolatban, ezek alapján azonban egyelőre nem sikerült egységes konklúziókat megfogalmazni. „A mostani eredmények arra utalnak, hogy a metasztatikus betegség incidenciáját drámai mértékben csökkentő rutin PSA-meghatározás eredményes lehet a betegség okozta halálozás csökkentésében is” – emeli ki dr. Dall’Era.

A Johns Hopkins Medicine urológus professzora, dr. H. Ballentine Carter vezette azt a szakértői testületet, mely 2013 májusában kidolgozta a PSA-meghatározásra vonatkozó új klinikai irányelveket. Ő így látja a kérdést: „Itt az ideje, hogy odafigyeljünk arra, hogy szűrjük a prosztatarákot, és szelektívebb megközelítést találjunk annak érdekében, hogy minimális ártalmak mellett maximálisan kiaknázhassuk a szűrővizsgálatban rejlő előnyöket.”

Az Amerikai Urológus Társaság (AUA, American Urological Association) frissítette a férfiak PSA-szűrésével kapcsolatos állásfoglalását, melynek jövőbeni verziójában figyelembe veszik majd a mostani „mérföldkő” vizsgálat és más, jelenleg is folyamatban lévő kutatások eredményeit is. Az AUA irányelvei nem javasolják a rutin szűrést 55 éves kor alatt, ugyanakkor rámutatnak a módszer ellentmondásaira azt hangsúlyozva, hogy meg kell vitatni, hogy vannak-e észrevehető előnyei az 55 és 69 éves kor között végzett szűrésnek. „A szűrésben rejlő ártalmak csökkentése érdekében 2 éves vagy annál hosszabb szűrési intervallum javasolható az évenkénti szűrővizsgálat helyett azoknál a férfiaknál, a szűrővizsgálaton való részvétel mellett döntenek. Az évenkénti szűréssel összehasonlítva, a 2 évenkénti vagy annál ritkább szűrés várhatóan megőrzi az előnyök legnagyobb részét, ugyanakkor csökkenti a túldiagnosztizálásból és tévesen pozitív eredményekből eredő károkat. A rutin PSA-szűrés nem javasolható 70 éves kor felett, illetve olyan férfiak esetében, akiknek várható élettartama nem éri el a 10-15 évet” – fogalmaz az AUA útmutatója.

A prosztatarák kezelésével foglalkozó központok között nincs egyetértés abban sem, hogy az agresszívabb sebészeti eltávolítás vagy a konzervatívabb, kiváró álláspont-e a választandó terápiás módszer.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.