hirdetés

A radikális prostatectomia helye a prosztatarák kezelésében

A radikális prostatectomiának (RP) még rendszeres szűrővizsgálatok mellett is van létjogosultsága, bár az előnyös hatás csak a betegek egy alcsoportjában mutatkozik meg, és akár több év is eltelik, míg a terápiás haszon nyilvánvalóvá válik – írják a Journal of the National Cancer Institute  című lapban megjelent tanulmány szerzői.

hirdetés

A Scandinavian Prostate Cancer Group Study Number 4 (SPCG-4) vizsgálat adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy RP kapcsán statisztikailag szignifikáns, 6,1 százalék a prosztatarák okozta halálozásban megmutatkozó abszolút csökkenés (AMD, absolute mortality difference) a beteg szoros obszervációjához (WW, watchful waiting) képest. Nemrégiben hozták nyilvánosságra a Scandinavian Prostate Cancer Group Study Number 4 (SPCG-4) adatait is, melyben az Egyesült Államokban hasonlították össze az RP és WW eredményeit. A PIVOT vizsgálat a prosztatarák okozta halálozás kockázatában nem szignifikáns csökkenést jelzett az RP-coportban, ami 12 éves utánkövetés során 3%-os abszolút kockázatcsökkenésnek felelt meg. Bár a fenti eredmények láthatólag ellentmondanak a skandináviai vizsgálat tapasztalatainak, nem egyértelmű, hogy a kisebb AMD arra vezethető vissza, hogy a PIVOT vizsgálatban nagyobb volt a szűréssel történő kimutatás frekvenciája.

Annak megítélésére, hogy ez utóbbival magyarázható-e, hogy a PIVOT vizsgálat kapcsán kisebb AMD-t regisztráltak, mint az SPCG-4 vizsgálatban, a seattle-i Red Hutchinson Cancer Research Center Jing Xia vezette munkacsoportja azzal az alaphipotézissel indított vizsgálatot, hogy az SPCG-4 vizsgálat adatai nem szűrt populáción belül adták meg az RP hatásosságát és a prosztatarák túlélését. Ezt követően elvégezték a prosztatarák túlélésének ismételt elemzését a túldiagnosztizálással kapcsolatban végzett vizsgálatok adatainak felhasználásával annak megítélésére, hogy a szűrővizsgálattal történő detektálás aránya miként befolyásolja a betegségspecifikus halálozást, valamint a regisztrált AMD-t.

A tanulmány szerzői azt találták, hogy a túldiagnosztizálás jelensége magyarázatot adhat a PIVOT vizsgálatban dokumentált alacsonyabb AMD-re, amennyiben szűrés nélkül az RP terápiás eredményei és a prosztatarák túlélése összevethető az SPCG-4 vizsgálat adataival. Végső következtetésük szerint, ha e magyarázat valóban helytálló, úgy van a prosztatarákos eseteknek egy olyan specifikus alcsoportja, melyeknél nem szükséges RP-t végezni, és ezen esetek azonosítása elvezethet annak jobb megértéséhez, hogy a fennmaradó esetekben miben rejlik az RP terápiás előnye. „A PIVOT vizsgálat eredményeit nem szabad úgy értelmezni, hogy az RP nem hatásos módszer a prosztatarák okozta halálozás csökkentésére – írják a szerzők. – A PIVOT vizsgálat tapasztalatainak arra kell bennünket serkenteniük, hogy megfelelő vizsgálómódszereket fejlesszünk ki azon betegek kiválasztására, akik számára terápiás előnyt jelent az azonnali kezelés.”

 

A közelmúlt változásai a prosztatarák diagnosztikában az orvos technológiában, a műtéttechnikákban, valamint a gyógyszeres és onkológiai terápiás lehetőségek területén az 50 év feletti férfibetegek a folyamatos szűrésének átértékelésére késztetik az urológiai szakmát. Kellő kritikával kezelendőek azok a külföldi vélemények, melyek tagadják a szűrés fontosságát, ezért a megszívlelendő tanulságok levonásával a hazai viszonyok között azok átértékelése javasolt. A prosztata pozitív tapintási lelete, a magas PSA érték és a pozitív szövettan biztonságán kívül sokszor a kevésbé egyértelmű esetekben a szakorvos korai véleményalkotása jelentős többletet nyújthat a korábbi évek rutinját, szakmai megérzéseit is felvonultatva, mint nehezen meghatározható – nehezen standardizálható – diagnosztikai eszközt. Cél a lehető legkorábbi stádiumában kiszűrni a prosztatadaganatos eseteket, ezáltal csökkentve az előrehaladott állapotban elénk kerülők arányát. A szűrési feladat kiemelt és nélkülözhetetlen része az a speciális kommunikáció, mely eredményeként a beteg a saját sorsáért aggódva, a szükséges kontrollokon megjelenik, és cél az is, hogy a bizonytalan szituációkban is a végleges eredményhez jutásig sikerüljön beteginket segítő partnerré tenni. A komplex változások kapcsán valószínűsíthető az a jövőkép, melyben a prosztatarák korábbi felismerésével és személyre szabott terápiájával még biztonságosabban javíthatók betegeink életkilátásai.

Kiemelten fontos, hogy pontos kivizsgálást követően a beteg korrekt tájékoztatást kapjon és mindenről a megfelelő írásos dokumentációval lássák el, hogy háziorvosa, kezelőorvosa kellően tájékoztatott legyen. nagy segítségül szolgálhat a beteg egy hozzátartozójának bevonása is a döntő megbeszélésbe, amikor a kivizsgálása eredményeként lehetséges alternatívák egyenkénti előny/hátrány kitárgyalását követően maga a beteg dönt a továbblépés útjáról. A skála az aktív követéstől a sugárterápiáig igen széles, mely azonban feltételezi a jól szervezett,
több intézménnyel kialakított tökéletes szakmai kapcsolat meglétét is.

(Forrás: Varga I. Az ötven év feletti férfi korosztály urológiai követésének tapasztalatai: érvek – ellenérvek a hazai viszonyok tükrében. IME. 2012;9:24–31.)

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.