hirdetés

A kozmetikai reklámok sem felelnek meg mindig a valóságnak

Dán kutatók vizsgálata erős kételyeket ébresztett az iránt, hogy a kozmetikai készítmények hatóanyagainak bőrbe juttatására használt zsírkapszulák – liposzómák – megérik-e azt a tetemes árat, amit a vásárlók fizetnek értük.

hirdetés

A liposzómák mikroszkópos méretű zsírkapszulák, melyek önmagukban külön hatással nem rendelkeznek, de sokféle hatóanyagot vihetnek magukkal arra a biológiailag fontos helyre, ahol annak jelentősége lehet. Ennek megfelelően a kozmetikai ipar, látványos reklámok szerint, sok olyan, olcsónak nem mondható terméket juttat el a bőr mélyebb rétegeibe, amely táplálja, megszépíti a kültakarót, eltünteti a ráncokat.

A liposzómák létezését Alec D. Bangham fedezte fel Cambridge egyetemén a múlt század hatvanas éveiben. Az angol hematológus intézetének új elektronmikroszkópjával kezdett dolgozni, és ennek kapcsán vette észre a liposzóma kapszulákat. Ezek biológiailag aktív anyagokat, gyógyszereket, vagy akár kozmetikumokat juttathatnak el hatásuk helyére.

Az utóbbiakra azért van kiemelt szükség, mert fejlődésünk során a bőrtakarónk úgy fejlődött ki, hogy szervezetünket megvédje a környezetből származó ártalmas anyagoktól. Ennek megfelelően a bőrfelszín olyan különleges kozmetikumoknak a mélyebb rétegekbe való beáramlását is megakadályozza, amelyek a bőrt szebbé varázsolhatják. A reklámok azt sugallják, hogy bár a liposzómát is tartalmazó készítmények drágábbak, mint a többi, de megérik az árukat, mert így a szövetek nedvességtartalma növelhető, a ráncok elsimulnak.

A korábbi technikákkal végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a liposzómák a bőr mélyebb rétegeibe is beviszik a különböző kozmetikai szereket. Dániában Luis A. Bagatolli professzor, aki a biológiai membránokkal foglalkozik, munkacsoportjával azt tanulmányozta,  mit jelentenek a liposzómák az emberi bőrön áthatoló hatóanyag-szállítás lehetőségei szempontjából.

A kutatók a RICS eljárást (Raster Imaging Correlation Spectroscopy) használták, mellyel különböző színanyagok vándorlása követhető a bőrfelszínnel való érintkezéstől addig a pillanatig, amikor a bőr mélyebb rétegeiben a festék mozgása megszűnik. A munkacsoport vezetője szerint ez az első vizsgálat, melyben a módszert ilyen célra alkalmazták.

Eredményeik szerint a liposzómák alkalmatlanok arra, hogy bármilyen hatóanyagot eljuttassanak a bőr mélyebb rétegeibe. A zsírkapszulák a bőrhöz érve szinte azonnal, vagy nem sokkal később szétesnek, azaz nem hatolhatnak a bőr mélyebb rétegeibe.

A dán munkacsoport vörös és zöld festék útját figyelte a bőr rétegein keresztül. Ha a két szín együtt vándorol, az azt jelenti, hogy a liposzóma épségben átjut a bőrön. Ha ellentétes irányban mozognak, az arra utal, hogy a liposzómák szétestek, tartalmukat elvesztették, mielőtt céljukat elérték volna.

„Azt figyeltük meg, hogy a két szín ellenkező irányban mozgott. Ez azt jelezte, hogy a liposzóma nem maradt épségben. Szétszakadt és tartalma azonnal, vagy nem sokkal később szétszóródott, ahogy a liposzóma a bőr felszínéhez ért – mondotta Bagatolli professzor. – Azt is észleltük, hogy az ép liposzómák minden jele eltűnt 4 mikrométerrel a bőr felszíne alatt. Ez azt jelenti, hogy a liposzómák használata tiszta pénzkidobás, mert nem lehet velük azt elérni, amiért ezt a drága technikát alkalmazzák.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.