hirdetés

A krónikus kismedencei fájdalom okának felderítése

A kismedencei fájdalom hátterében számos kórkép (méhen kívüli terhesség, akut salpingitis, nemi úton terjedő betegségek, akut dysmenorrhoea, cervicitis, endometriosis, myoma, uterus inversio) lehetősége felmerül. A nőgyógyászati okok keresése közben azonban nem szabad megfeledkezni az alább részletezett gyakori neurológiai megbetegedésekről sem.

Ha egy asszony krónikus kismedencei fájdalommal jelentkezik, a szülész-nőgyógyász a méh, a petevezetékek vagy a petefészkek organikus megbetegedését keresi. Ha viszont az asszony fájdalomspecialistához fordul panaszaival, alig valószínű, hogy ő a kismedencét fogja megvizsgálni (még akkor sem, ha egyébként járatos e téren). A helyzetet tovább nehezíti az a tény, hogy a betegek általában nem szívesen beszélnek gáttáji vagy kismedencei fájdalmukról, és sokszor csak akkor keresik fel orvosukat, amikor a fájdalom már elviselhetetlenné válik.

Így nem meglepő, hogy sok olyan beteggel találkozunk, akinek krónikus kismedencei és alkalmi fájdalmát még nem vizsgálták ki. A cikk a kérdést gyakorlati szemszögből kívánja megvilágítani, az elkülönítő kórismézésen túl kitérünk a betegség számos fizikális és pszichológiai kóreredetére is.

A kismedence alsó régiójában jelentkező fájdalom

Egy új beteg vizsgálatakor a szülész-nőgyógyásznak gyorsan el kell döntenie, hogy a probléma az ő szakterületét érinti, vagy egyéb szövet, illetve szerv betegségéről van szó.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
John S. McDonald, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.