hirdetés

A londoni olimpia után sem lett Anglia sportoló ország

Az élsport hatása a tömegsportra bonyolult és közvetett. Az angol társadalom, amely a londoni olimpiát teljes szívvel támogatta, saját életében azóta sem követi a sportolók példáját.

hirdetés

Vezető angol politikusok már a 2012. évi olimpiai játékok megnyitása előtt úgy nyilatkoztak, hogy ez a rendkívüli sportesemény a szigetországban a nemzet „egész generációját inspirálja” az egészséges mozgásra, mely átveszi a tévé előtt ülés, a semmittevés helyét, és fokozatosan megszünteti a gyermekkorban kezdődő és felnőttkorban folytatódó elhízás járványát. Az olimpiai láng kigyulladása 9,3 milliárd angol fontba került, és mind a média, mind az orvosi szaksajtó kezdi összegezni a méltán diadalmas sportesemény tanulságait.

Az eredeti költségvetés 2,4 milliárd fontra szólt, ez menet közben csaknem a négyszeresére nőtt. A rendezvény valamennyi helyszíne kiválóan ellátta feladatát és látványos módon tette lehetővé a sporteseményeket, de most a sportolni vágyó közönség a hazai publikum számára elérhető sportpályák, stadionok jelenlétével és állapotával szembesül.

Chris Gratton, a sheffieldi Hallam Egyetem professzora emlékeztet arra, hogy Anglia sportpályái két történelmi időszakban születtek: egyrészt a kései viktoriánus korban és a korai 20. században, amikor az uszodákat építették, másrészt pedig az 1970-es években, amikor a helyi önkormányzatok jóvoltából helyi sportközpontok nőttek ki a földből. „A magániskolák sportpályái általában igen jók, de a mindenki számára elérhető sportlehetőségek erősen korlátozottak” – írta Gratton professzor.

Karmal Ram Mahtani és munkacsoportja az internetes szaklap, a British Medical Journal Open legújabb számában foglalkozik azzal, hogy a látványos fesztiválnak minősített olimpia milyen mértékben befolyásolta az angolok sportolását, testmozgását. A tudományos elemzés eredményei lehangolóak.

Azzal kezdik, hogy amikor 2005-ben az angol főváros megkapta a rendezés jogát, a mérések szerint a 16–25 esztendős angolok mindenfajta sportaktivitása csökkent. Idézik azt a lehangoló adatot is, hogy 2000-ben, az ausztráliai Sydneyben rendezett olimpiai játékokat követően a sporttal kapcsolatos eufória ellenére a fizikai aktivitás nem lett nagyobb. Megemlítik, hogy azoknak az úszással kapcsolatos programoknak a jóvoltából, amelyek keretében pl. a 16 évesnél fiatalabbak és a 60 évesnél idősebbek ingyenesen használhatják az uszodát, nem feltétlenül az úszni járó fiatalok vagy idősek száma nő: lehet, hogy csak a kedvezményezett korosztályok korábban is rendszeresen úszó tagjai veszik igénybe gyakrabban a medencét.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az angol társadalomnak nagy szüksége volna a fizikai aktivitás javítására. Egy tavaly áprilisban végzett fölmérés szerint 15,4 millió ember, a népesség csupán 35,7%-a vesz részt hetenként legalább fél órás mérsékelt sportolásban, ami az ajánlott mozgásmennyiség minimuma. Az angol felnőtteknek csak a 37%-a gyalogol hetenként négyszer legalább fél órát a legújabb vizsgálat szerint.

Ez azt jelenti, hogy a felnőtt angolok 64%-a semmiféle sportot nem űz heti rendszerességgel, 63%-uk pedig még annyit sem gyalogol, hogy fizikailag egészséges maradhasson. Három éve a statisztika azt mutatta, hogy az angol felnőttek 68%-a túlsúlyos vagy kövér, és ez az arány már a gyerekek között is 16%. Ha nem sikerül az angolokat több mozgásra bírni, 2050-ben az elhízás egészségügyi költségei meghaladják majd az 50 milliárd angol fontot.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.