A májbetegségek szűrésének lehetőségei
Bevezetés
A máj az ember egyik legnagyobb tömegű belső szerve, ami központi szerepet játszik az emésztésben, a tápanyagok feldolgozásában, a méregtelenítésben, és természetesen számos létfontosságú anyagot termel. A modern társadalmi lét számos velejárója, a megváltozott táplálkozási szokások, a fokozott gyógyszerfogyasztás, a drogok és az alkohol növekvő élvezete, a környezetszennyezés mind-mind terheli a májat, amely csodálatos regenerációs képessége ellenére előbb vagy utóbb tönkremehet. Annak ellenére azonban, hogy a máj különféle megbetegedései epidemiológiai szempontból is fontosak, ma lényegében sehol sincs szervezett szűrési program a máj betegségeinek korai felismerése érdekében. Jelen dolgozatban megpróbálom minél több oldalról megvilágítani, hogy a kérdés felvetése mennyire időszerű és akár a ma divatos költséghatékonysági szemlélet oldaláról nézve is mérlegelhető (1. táblázat, 4. ábra).
A máj leggyakoribb megbetegedései, epidemiológiai vonatkozások
A máj epidemiológiai és népegészségügyi jelentőségű krónikus betegségei két fő csoportra oszthatók:
• a vírusos fertőző májbetegségek krónikus formái (HBV- ill. HCV-fertőzés)
• nem fertőző jellegű krónikus májbetegségek, ebben a csoportban azonban célszerű két további alcsoportot elkülöníteni: nevezetesen az alkoholfogyasztással, drogokkal összefüggő, progrediáló (toxikus) májbetegséget, illetve az ún. nem alkoholos krónikus májbetegségeket (jelentőségében itt a nem alkoholos zsírmáj említendő az első helyen, illetve ennek súlyosabb formái, a nem alkoholos steatohepatitis, fibrosis, cryptogen cirrhosis)
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!