hirdetés

A mediterrán étrend hatása a nők egészségére

Új megfigyeléses adatok szerint a mediterrán étrend hatására nőkben csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések incidenciája és a halálozási arány is.

hirdetés

Azoknál, akik jobban ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, 24%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek és 23%-kal a halálozás kockázata.

Az egészséges táplálkozás óriási tényező a szívbetegségek megelőzésében. A szívbetegségek megelőzésére vonatkozó jelenlegi iránymutatások azonban nem tartalmaznak nemre vonatkozó ajánlásokat, hisz Sarah Zaman (University of Sydney, Australia) és munkatársai szerint a klinikai és egyéb vizsgálatokban korábban túlnyomórészt férfiak vettek részt, vagy hiányoztak a nem-specifikus elemzések. Ezért a Heart folyóiratban március 14-én online megjelent dolgozatukban 16, 2006 és 2021 között publikált tanulmány szisztematikus áttekintését és metaanalízisét végezték el, amelyek mediterrán étrendi pontszámot tartalmaztak és vagy csak nők bevonásával készültek, vagy a amelyekben a kimeneteleket nemek szerint is értékelték. Nem vontak elemzés alá olyan tanulmányokat, amelyek a mediterrán étrendnek csak bizonyos összetevőire vonatkoztak, vagy az étrend hatását más életmóddal kapcsolatos tényezőkkel kombinálva vizsgálták.

A főként az Egyesült Államokban és Európában végzett vizsgálatokba 722.495 felnőtt nőt vontak be, akiknek korábban nem volt klinikai vagy szubklinikai szív- és érrendszeri betegségük, a medián követési idő 12,5 év volt.

A mediterrán étrendhez való legerősebb adherenciához a mediterrán étrend legmagasabb pontszámával jellemezték, az alacsonyabb adherenciák alacsonyabb pontszámokat kaptak. Az incidens kardiovaszkuláris betegségek: szívkoszorúér betegségek, szívinfarktus, stroke, szívelégtelenség, kardiovaszkuláris halálozás, súlyos szív- és érrendszeri nemkívánatos események, súlyos szív- és cerebrovaszkuláris események és a betegek által jelentett szív- és érrendszeri betegségek voltak.

Összességében elmondható, hogy a mediterrán étrendhez való nagyobb adherencia a szív- és érrendszeri betegségek (kockázati arány [HR] 0,76; 95% CI, 0,72–0,81), a teljes mortalitás (HR, 0,77; 95% CI, 0,74–0,80) és a szívkoszorúér-betegség alacsonyabb előfordulásával járt (HR, 0,75; 95% CI, 0,65 - 0,87). A stroke incidenciája szintén alacsonyabb volt a mediterrán diétát követő nők körében, bár a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns (HR, 0,87; 95% CI, 0,76 - 1,01). A további elemzések hasonló kockázatcsökkenést mutattak ki a különböző etnikumú nők esetében. A mediterrán étrendhez való erősebb adherencia alacsonyabb szív- és érrendszeri betegségek előfordulásával járt mind az európai származású nőknél (HR 0,76; 95% CI, 0,59-0,98), mind a nem európai származású – ázsiai, hawaii őslakos és afroamerikai – nőknél (HR, 0,79). 95% CI, 0,72-0,87).

A szerzők megjegyzik, hogy az eredmények lényegesen nem változtak az érzékenységi elemzésekben. Ha ez elemzésből egyszerre mindig csak egy vizsgálatot zártak ki, akkor a mediterrán diéta legszorosabb és legkevésbé szoros követésének összesített HR értéke 0,76 (95% CI, 0,72 - 0,80) és 0,83 (95% CI, 0,70 - 0,98) között volt az incidens CVD esetében és 0,77 (95% CI, 0,75-0,80) és 0,77 (95% CI, 0,74-0,81) között volt a nők teljes halálozása tekintetében.

A szerzők maguk is rámutatnak dolgozatuk több korlátozó tényezőjére is, ideértve az összes tanulmány megfigyeléses jellegét, az önbevallásos étkezési gyakorisági kérdőívekre való támaszkodást és a befolyásoló tényezők kiigazításának heterogenitását a vizsgálatok során.

A szerzők azt szorgalmazzák, hogy szülessen több nem-specifikus kutatás a kardiológiában, beleértve a korai menopauzához, a preeclampsiához, a terhességi cukorbetegséghez és a szisztémás lupushoz, továbbá egyéb autoimmun betegségekhez kapcsolódó kockázati tényezőket.

A mediterrán étrend, a szív- és érrendszeri betegségek és a halál közötti összefüggések hatterében húzódó mechanizmusokmegismerésére is fokozott erőket kellene összpontosítani. Például az étrend csökkentheti a gyulladást és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket az antioxidánsokon és a jótékony bélmikrobiomon keresztül. A diéta egyéb összetevői – például polifenolok, nitrátok, omega-3 zsírsavak, magasabb rostbevitel és csökkent glikémiás terhelés – szintén szerepet játszhatnak a kockázat csökkentésében. Nagyon fontos hangsúlyozni és népszerűsíteni a mediterrán típusú táplálkozási minták hosszú távú kardioprotektív tulajdonságait.

 

Forrás:

Pant A, Gribbin S, McIntyre D, et alPrimary prevention of cardiovascular disease in women with a Mediterranean diet: systematic review and meta-analysisHeart Published Online First: 14 March 2023. doi: 10.1136/heartjnl-2022-321930

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.