hirdetés

A melanoma gyakoriságának csökkenése fényvédelem hatására: véletlen besorolásos kontrollos vizsgálat

Célkitűzés
A rendszeres napfényvédelem hosszú távon megelőzi a bőr laphámrákjának kialakulását, a melanoma előfordulására gyakorolt hatás tekintetében azonban sok még az ellentmondás.Vizsgálatunk célja annak meghatározása volt, hogy a fényvédő készítmények tartós alkalmazása mérsékli-e az esélyt a bőr festékes daganatának létrejöttére.

Résztvevők és módszerek 
1992-ben az ausztráliai Queensland tartományban fekvő Nambour 25 és 75 év közötti lakosai közül 1621 főt választottunk ki véletlenszerűen, akik naponkénti vagy tetszés szerinti gyakorisággal fényvédő készítményt használtak az arcukon és a karjukon, emellett pedig 30 mg béta-karotint vagy placebót kaptak egészen 1996-ig. A résztvevők sorsát 2006-ig kísértük figyelemmel kérdőíves módszerrel és/vagy patológiai vizsgálat, illetve a rákregiszter segítségével annak meghatározására, milyen gyakorisággal alakul ki körükben primer melanoma.

Eredmények
A vizsgálat lezárása után 10 évvel a napi napfényvédelmet alkalmazó csoportban 11 primer melanomás esetet regisztráltunk, míg a napvédő készítményeket tetszőlegesen használók körében 22 melanomát észleltünk, ami a megfigyelt arány tekintetében csökkenést jelez– a véletlenszerűen naponkénti napvédelemre sorolt résztvevők javára (kockázati arány [HR,hazard ratio], 0,50; 95% CI, 0,24–1,02; p = 0,051). Az invazív melanomás esetek száma jelentősen csökkent (n = 3 az aktív csoportban vs. n = 11 a kontrollcsoportban; HR, 0,27;95% CI, 0,08–0,97), szemben a preinvazív melanomákkal (HR, 0,73; 95% CI, 0,29–1,81).

Következtetések
A rendszeres napvédelem felnőttek esetében alkalmas lehet a melanoma megelőzésére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Adèle C. Green, Gail M. Williams, Valerie Logan és Geoffrey M. Strutton
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.