hirdetés

A menopauza körül szaporodnak a fejfájások

Az ösztrogénszint csökkenése nem csak a menstruácius ciklusok idején, hanem a perimenopauzában és posztmenopauzában is fejfájást okozhat.

hirdetés

A fejfájással foglalkozó szakemberek már régen megfigyelték, hogy a menopauza körüli időben megszaporodnak a fejfájásos panaszok, de klinikai vizsgálatokban ezt eddig  még nem igazolták.

Az amerikai Fejfájás Társaság (American Headache Society) idei éves nagygyűlésén  (2014. június 26.-29, Los Angeles) ismertették a 2006-os American Migrain Prevalence & Prevention Study alapján készült elemzéseket, amelynek során 35-65 (átlagosan 45) éves asszonyok adatait elemezték. A 3 603 asszonyt premenopauzális (rendszeres időközökben és rendszeres időtartamban jelentkező havi ciklusú), perimenopauzális (7 napos, vagy hosszabb ciklus, valamint 2-11 hónapig tartó amenorrhea) és posztmenopauzának (12 hónapnál hosszabb vérzéskimaradás) csoportba osztották. A fejfájás szempontjából pedig a havi 10 fejfájásnál kevesebb esetén eszerint alacsony-, 10-nél több fejfájás esetén magas fejfájás-gyakoriságú csoportot képeztek.

A megfigyelések szerint a szérum ösztrogén-szintjének csökkenése, illetve az asszonyoknak a menopauzába történő átmenet esetén a havi 10, vagy több fejfájás mintegy 50%-al megszaporodik – jelentette ki Dr. Vincent T. Martin professzor, a cincinnati-i (Ohio) Headache and Facial Pain Program igazgatóhelyettese, jelen kutatás vezetője. Ilyenkor a legrosszabb a fejfájós nők helyzete. A vizsgálat során az asszonyok általában arról panaszkodtak, hogy a perimenopauzális periódusban fejfájásuk erőssége is egyre növekedett. Az adatok szerint a premenopauzális betegek 8,0%-a volt a „magas fejfájásgyakoriságú” csoportba sorolható, perimenopauzában 12,2%-uk, a posztmenopauzában pedig már 12,0%-uk. A premenopauzális és perimenopauzális csoport közötti kockázati arány 1,5 volt (95%CI 1,1-2,0), míg a premenopauza és a posztmenopauza között az arány 1,6-nak (95%CI: 1,1-2,3) adódott. A cután allodynia (a közömbös, fájdalmatlan ingerre, pl. a takaró érintésére is kialakuló bőrfájdalom) és a depresszió is csaknem hasonlóképpen alakult. Bár a jelen vizsgálat ezt nem érintette, a perimenupazális korban mennek gyakrabban táppénzre a nőbetegek. Az eddig még nem igazolt eredmény persze várható volt, hiszen az már igen régen ismert, hogy minden menstruációs ciklusban az ösztrogénszint csökkenés idején fejfájás alakulhat ki, és hogy későbbi életszakaszban a fokozatosan kialakuló ösztrogén-hiánynak megfelelően a fejfájás 5-7 napnál is tovább, akár évekig is eltarthat.

A csökkent ösztrogén-szintek valószínűleg egy bonyolult biológiai rendszeren keresztül hatnak a fejfájásra. Rágcsálókon végzett kísérletek szerint a folyamatban a trigeminus ideg is szerepet játszik, t.i. „a vizsgálatokban a nervus trigeminus az ösztrogén-szintek csökkenésével egyre érzékenyebbé vált.”  Mivel az agy bizonyos területein ösztrogén-receptorok is vannak, a hormonszintek csökkenése egyéb agyi funkciókra is hatással van (pl. a limbikus rendszerre, ami többek között az érzelmekért felelős, vagy pl. a kortizol státuszra, mely befolyásolja a stresszt). Az egyre gyakoribb fejfájásokat elszenvedő perimenopauzális nőbetegek kezelésére megoldást jelenthet a hormonpótlás, de dr. Martin felhívta a figyelmet a megfelelő típusú készítményekre, egyes vizsgálatok szerint ugyanis a konjugált ösztrogének a legtöbb nőbeteg fejfájását inkább rontják, míg az ösztrogén tapaszok – melyek több természetes ösztrogént (béta-ösztradiolt) tartalmaznak – kedvezően hatnak, ezért előnyben részesítendők. Egy 2003-ban közzétett vizsgálat szerint a gyógyszeres oophorectomián átesett (goserelint = GnRh agonistát kapó) nőbetegeknél az ösztrogén tapaszok a placebóhoz képest 33%-al csökkentették az ösztrogén-elvonás következtében fellépő fejfájásokat (Martin, Wernke, Mandell). Amennyiben tehát kénytelenek vagyunk a nőbetegeknél sürgős menopauzát létrehozni, akkor szükséges az ösztrogént pótolni is (kivéve hormon-érzékeny emlőrákban!A ref.). További kutatásokat igényel az ösztrogén- és progeszteron receptorok genetikája, valamint a hormonokra adott válasz mechanizmusa.

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Headache

3. American Headache Society (AHS) 56th Annual Scientific Meeting. Los Angeles, California 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.