hirdetés

A műtét előtti vérvételek vérszegénységhez vezethetnek

Operáció előtt ismételten vért vesznek a betegtől a laboratóriumi vizsgálatokhoz. Szívműtétek előtt egy gondos vizsgálat tanúsága szerint ez önmagában is vérszegénységhez vezethet, vérátömlesztést tehet szükségessé.

hirdetés

A nagy műtéteket bevezető előkészületek létfontosságú elemét jelentik azok a laboratóriumi vizsgálatok, amelyek igazolják, nincs-e az operációnak valamilyen akadálya, szükség van-e speciális előkészítésre. Minden operatív beavatkozás előtt tisztázni kell, nem szenved-e a páciens olyan mértékű vérszegénységben, hogy már a műtét előtt transzfúzióra szorul. Az Annals of Thoracic Surgery most közölt dolgozat azt mutatja, hogy bizonyos helyzetekben éppen az eltúlzott műtéti előkészítés okozhat akár a beteg életét is veszélyeztető anémiát.

Az Ohio állambeli Cleveland Clinic munkacsoportja Colleen G. Koch vezetésével megvizsgálta, hogy szívműtétek előtt és után hányszor vesznek diagnosztikus okból vért a betegektől és ennek milyen következménye lehet a gyógyulás esélyére. A szívsebészeti osztályon 2012 januárja és júniusa között 1894 beteget ápoltak. A kutatók részletesen és pontosan összegezték, hányszor és milyen célból vettek vért tőlük a klinikai felvétel pillanatától a hazabocsátásig. Azt is összeadták, hogy milyen gyakran és térfogatban volt szükség transzfúzióra.

Már a kiindulási statisztika is meghökkentő. A fél év során 221 496 laboratóriumi vizsgálatot végeztek az osztályon, ami azt jelenti, hogy az ott fekvő betegeknél átlagosan 116 vérvétel történt. A vizsgálatok során a páciensek átlagosan 454 ml vértől szabadultak. Érthető, de így is elgondolkoztató, hogy az intenzív osztályon alkalmanként mennyivel több vért vettek az ott ápoltaktól, mint a többi részlegen: 332 ml-t a 118 ml-rel szemben.

A nagyobb, bonyolultabb műtéteknél általában több vérre volt szükség, vizsgálati célból is. A legtöbb vért diagnosztikusan és terápiásan a koszorúér bypass műtétek és a szívbillentyű-operációk igényelték. Érthető módon ha sok vizsgálati vérvétel történt, akkor volt legtöbbször szükség transzfúzióra is.

Dr. Koch hangsúlyozta: a betegeknek rá kellene kérdezniük, hogy a megismételt vérvétel szükséges-e, naponta kell-e a vizsgálatot ismételni, nem lehetne-e kevesebb vért venni egy-egy diagnosztikus ellenőrzéshez. Gyakorló klinikus és gyakorló beteg valószínűleg érzi, hogy kevés olyan gyógyintézet és helyzet van a világon, ahol ez a társalgás lefolytatható.

A szerkesztőség hozzászólásra kérte fel Dr. Milo Engoren Ann Arbor-i szakértőt. „Mindent megteszünk, hogy minimalizáljuk az intraoperatív vérvesztést, és igyekszünk a posztoperatív vérvesztést is a minimumra csökkenteni. Vannak, akik azt mondják, hogy a transzfúzió nem árt, csak jelzi, hogy a beteg állapota súlyos, de meg kell egyeznünk abban, hogy az anémia kezelése és a vérátömlesztés lehetőség szerinti elkerülése az optimális betegellátás része” – írta a kommentátor.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.