hirdetés

A myomák okozta lelki teher

Amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a myomák nagyobb mentális megterhelést rónak a nőkre, mint más krónikus betegségek, például a szívbetegség, cukorbetegség vagy emlőrák.

hirdetés

A Johns Hopkins Medicine kutatói 57 klinikai vizsgálat adatai alapján fogalmazták meg ezt a következtetést, és eredményeiket az American Journal of Obstetrics & Gynecology című lap 2020. november 1-jei számában publikálták. Úgy tűnik, hogy a myomák testi és lelki szempontból egyaránt hátrányosan befolyásolják a nők életminőségét. Ezen túlmenően a kórállapot rokkantsághoz is vezethet, mivel jelentős testi fájdalommal, mentális zavarokkal, a szociális képességek és lehetőségek csorbulásával, valamint a szexuális élet zavaraival társul.

A méh myomái a leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati tumorok, melyek előfordulási aránya a reproduktív korú nők körében akár a 80%-ot is elérheti. A simaizomszövetből és fibrosus kötőszövetből álló méhgöbök kóreredete máig sem pontosan ismert. A myoma minden negyedik nőnél okoz tüneteket vérzészavar, anaemia, hasi fájdalom vagy nyomásérzés, gyakori vizelési inger, meddőség vagy habituális vetélés formájában.

Számos vizsgálat foglalkozott a myomák terhességre gyakorolt hatásaival, és ezek adatait több szisztematikus áttekintés is összegezte. Myomával szövődött terhességekben nagyobb az esély magzati tartási rendellenesség, koraszülés, idő előtti burokrepedés (PPROM, preterm premature rupture of membranes), placenta praevia, lepényleválás, császármetszés és súlyos post partum vérzés előfordulására. 

„Az Egyesült Államokban a női populációjának több mint felénél állnak fenn myomák, amelyek jelentős hatást gyakorolnak az érintettek egészségi állapotára, ez a tény mégsem kap elegendő figyelmet” – hívja fel a betegség fontosságára a figyelmet dr. James Segars, a Johns Hopkins Egyeten szülész-nőgyógyász professzora.

A közlemény szerint a myomás nők megsemmisítő erejű szorongást, félelmet, bizonytalanságérzést és reménytelenséget élhetnek meg, emellett a betegség rombolhatja az önbecsülésüket és énképüket, és depressziót is okozhat. A lelki terhet az is fokozhatja, hogy az érintettek úgy érzik, elveszítették kontrolljukat saját testük és sorsuk felett. Sok nő számára ugyanis annyira félelemkeltő a bőséges menstruációs vérzések kiszámíthatatlansága és intenzitása, hogy emiatt kevéssé vehet részt társas eseményekben, ami a szociális szorongáson túl növelei az izolációt és a depressziót.

A myomák kezelési lehetőségei az állapot súlyosságától függnek. Rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, melyekkel a myomák nagysága csökkenthető, de sebészeti eltávolításra is sor kerülhet. Az Egyesült Államokban évente 600 ezer hysterectomiát végeznek myomák miatt, és premenopauzális nőknél a myomák számítanak a második leggyakoribb műtéti javallatnak. A myomák kezelésének korszerű módszere a rádiófrekvenciás abláció, melynek előnye a rövidebb műtéti idő és gyorsabb felépülés. 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.