hirdetés

A naponta adagolt orális everolimus aktivitása a pancreas metasztatikus neuroendokrin tumorának kezelésére alkalmazott citotoxikus kemoterápia sikertelensége után: egy II. fázisú vizsgálat eredményei

Célkitűzés
Egyelőre nem rendelkezünk olyan igazolt hatásosságú kezelési formával, mely a kemoterápia eredménytelensége esetén alkalmazható lenne a pancreas neuroendokrin tumorainak (NET, neuroendocrine tumor) terápiájában. Az everolimus (RAD001) – a rapamycin emlőscélpontjának orális gátlószere – octreotiddal együtt adagolva ígéretes daganatellenes hatást mutatott a NET eseteiben.

Betegek és módszerek
A nyílt jelölésű, II. fázisú vizsgálat keretében az everolimus klinikai aktivitását teszteltük olyan metasztatikus pancreaticus NET-ben szenvedő betegek esetében, akiknek daganata a kemoterápia idején vagy azt követően progrediált. A betegeket a korábbi octreotid-terápiaszerint csoportosítottuk (1. csoport: napi 10 mg everolimus, n = 115; 2. csoport: napi 10 mgeverolimus + elhúzódó felszabadulású [LAR, long-acting release] octreotid, n = 45). A tumorértékelésére (a Response Evaluation Criteria in Solid Tumors [RECIST] kritériumrendszere alapján) 3 havonta került sor. A kromogranin A (CgA, chromogranin A) és a neuronspecifikus enoláz (NSE, neuron-specific enolase) mérését havonta végeztük, ha a kiindulási érték emelkedett volt. Meghatároztuk az everolimus- és octreotid-koncentráció nadirját.

Eredmények
A központi radiológiai értékelés idejére az 1. csoportban 11 betegnél (9,6%) jelentkezett részleges remisszió, 78 esetben (67,8%) a betegség stabilizálódott (SD, stable disease),16 esetben (13,9%) pedig progrediált; a progressziómentes túlélés (PFS, progressionfree survival) mediánértéke 9,7 hónapnak adódott. A 2. csoportban 2 betegnél (4,4%) részleges remissziót, 36 betegnél (80%) stabil betegséget regisztráltunk, és progresszív betegség egyik esetben sem fordult elő; ebben a csoportban a PFS 16,7 hónap volt. Hosszabb PFS-t észleltünk azoknál a betegeknél, akiknél korai CgA- vagy NSE-válasz jelentkezett, szemben azokkal, akiknél ilyen választ nem tapasztaltunk. Az octreotid LAR és az everolimus együttes alkalmazása esetén a kombináció tagjai kölcsönösen nem befolyásolták egymás expozícióját sem. A mellékhatások többsége csak enyhe vagy közepes súlyosságú volt, és nem tért el az everolimus-adás kapcsán korábban észlelt nem kívánt jelenségektől.

Következtetések
Az objektív válasz és a PFS azt jelzi, hogy az egyidejûleg octreotid LAR-ral is kiegészített vagy a nélkül naponta adagolt everolimus tumorellenes aktivitást fejt ki, és alkalmazását jól tolerálják azok a betegek, akiknél az előrehaladott pancreas-NET korábbi szisztémás kemoterápiája hatástalannak bizonyult.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
James C. Yao, Catherine Lombard-Bohas, Eric Baudin, Larry K. Kvols, Philippe Rougier, Philippe Ruszniewski, Sakina Hoosen, Jessica St. Peter, Tomas Haas, David Lebwohl, Eric Van Cutsem, Matthew H. Kulke, Timothy J. Hobday, Thomas M. O’Dorisio, Manisha H.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.