hirdetés

A neuromyelitis optica növeli a vetélés kockázatát

A neuromyelitis optica spektrumzavarban szenvedő nőkben nagyobb a vetélés és a preeklampszia kockázata a terhesség során.

hirdetés

A vizsgálat vezető szerzője dr. Maria Isabel Leite (Oxfordi Egyetem, Egyesült Királyság) szerint a neuromyelitis optica spektrumzavar (NMOSD) sok nőt érint, s eredményeink szerint e betegségben szenvedő nők körében nagy a vetélések aránya. Ezért alapvető követelmény, hogy még a terhesség előtt diagnosztizálják a NMOSD-t, és úgy kezeljük, hogy a betegség aktivitása a terhesség előtt és alatt minimális legyen.”

A szerzők a Neurology november 18-i online számában közölték eredményeiket.

Dr. Leite és társszerzői megmagyarázták, hogy az NMOSD súlyos, visszatérő antitest-mediálta gyulladásos zavar, amely a központi idegrendszert érinti. Fő jellegzetességei a neuritis optica és a longitudinálisan terjedő transzverzális mielitisz. Ritka betegség, 100 000 személy közül 1–2-t érint, és az esetek 80–90%-ában nőket. A rendellenesség patológiai folyamatának kulcstényezője az, hogy antitestek vannak jelen az aquaporin-4 (AQP4) ellen; ez különbözteti meg az NMOSD-t más központi idegrendszeri gyulladásos elváltozásoktól.

A vizsgálat során a kutatók egy kérdőívet töltettek ki 60 olyan nővel, akiknek NMOSD-jük volt, és a betegség előtt vagy alatt összesen 126 terhességük volt.

Az eredmények szerint 6 nő 11 terhessége vetéléssel végződött. Az NMOSD kezdete utáni 14 terhesség közül 6 végződött vetéléssel (42,9%), míg a betegség kezdete előtti 71 terhességből 5 (7,04%). Nem volt kapcsolat a vetélés és más autoimmun betegségek jelenléte között (a nőket ebben az elemzésben egyetlen heterogén csoportnak tekintették).

A vetélés legerősebb előrejelzője az volt, hogy a nő az NMOSD kezdetéhez képest, illetve azt megelőzően mennyi időn belül lett várandós. Az NMOSD kezdete után és a betegség kezdetét megelőző 3 évben nagyobb volt a vetélés esélyhányadosa (11,6, illetve 7,28), és ez független volt az anya életkorától és a kórtörténetben szereplő vetélésektől.

A szerzők azt is kimutatták, hogy a vetélésen átesett nőkben a terhesség alatt vagy közvetlenül előtte nőtt az NMOSD aktivitása azokhoz képest, akiknek egészséges volt a terhességük (az átlagos évi relapszus ráta 0,707, illetve 0,100 volt).

„Úgy látszik, hogy van mintegy 3 év a betegség kezdete előtt, amikor a vetélés kockázata már nagyobb” – kommentálta dr. Leite az eredményeket.

Hozzátette: „Tudjuk, hogy a betegek már több évvel a tünetek megjelenése előtt antitesteket termelnek az AQP4 ellen, és ez az antigén számos szervben megtalálható, köztük az agyban, a gerincvelőben és a méhlepényben is. Ez az autoimmun támadás célpontja, és azt gyanítjuk, hogy ez a mechanizmus felelős e nőkben a vetélések nagy arányáért. A vetélést valószínűleg a méhlepény gyulladása okozza.”

Közleményükben a kutatók azt is említik, hogy a magzati idegrendszer már a 14. héttől expresszálja az AQP4-et, és hogy a magzati hidrokefáliához hozzájárulhat a központi idegrendszer folyadékegyensúlyának felborulása, amit viszont az AQP4 rendellenessége okozhat.

A kutatók kifejtették, hogy ha fogamzóképes korú nőben fedezik fel a betegséget, akkor el kell mondani nekik, hogyan tervezzék a gyermekvállalást, és azt, hogy a terhesség előtt és alatt a legjobb gyógyszert kell alkalmazniuk, ha kell, megnövelt dózisban. Lehet vitázni azon, hogy helyes-e éppen a terhesség alatt nagyobb dózist adni, de erről egyelőre nincsenek adatok. Mindenesetre az NMOSD-s nőknek tudniuk kell a terhességgel kapcsolatos problémáról, és terhességük alatt a nőgyógyásznak szoros megfigyelés alatt kell tartania őket.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.