hirdetés

A Parkinson-kórosok depressziója gyakran kezeletlen marad

A súlyos depressziós tüneteket mutató Parkinson kórosok csak egyharmadának írtak fel antidepresszívumot, és még kevesebbet küldtek el tanácsadásra szociális munkáshoz vagy mentális egészségügyi szakértőhöz.

hirdetés

A depresszió a Parkinson-kór gyakori tünete, a nem motoros tünetek közül a leggyakoribb. Ennek ellenére sokszor kezeletlen marad, amint azt egy új, a Northwestern Egyetem és az amerikai Országos Parkinson Alapítvány (NPF) által végzett vizsgálat kimutatta.

„Igazoltuk azt a gyanút, hogy a depresszió nagyon gyakori tünete a Parkinson-kórnak. A vizsgálatban résztvevő személyek majdnem negyede számolt be a depressziónak megfelelő tünetekről” – mondta dr. Danny Bega neurológus, a vizsgálatról beszámoló közlemény első szerzője. „Ez fontos tény, mivel korábbi kutatások szerint a depresszió jelentős mértékben meghatározza az életminőséget.”

Az NPF adatbázisának felhasználásával a kutatók több mint 7000 Parkinson-kóros személy egészségügyi adatait tekintették át. Azok közül, akiknek kifejezett depressziós tüneteik voltak, csak egyharmadnak írtak fel antidepresszívumot a vizsgálat kezdete előtt, és még kevesebbet küldtek el tanácsadásra szociális munkáshoz vagy mentális egészségügyi szakértőhöz.

A kutatók ezután arra a kétharmadra összpontosították figyelmüket, akik a vizsgálat előtt nem részesültek kezelésben a depressziójuk miatt. Egy éves megfigyelésük alatt ezeknek kevesebb mint 10%-a kapott antidepresszívumot vagy beutalót tanácsadásra, rendszereint azok, akiknek depressziós pontszáma a legmagasabb volt.

Az eredményeket a Journal of Parkinson’s Disease tette közzé.

„E betegek többségét nem kezelték” – mondta dr. Bega. „Mégis, az orvosok nagyobb arányban ismerték fel a depressziót ebben a populációban, mint az a korábbi közlemények alapján várható volt.” Nem kizárt azonban, hogy az összes Parkinson-kórosra vonatkoztatva ritkább a depresszió felismerése – az e vizsgálatban résztvevő betegeket ugyanis olyan egészségügyi intézményekben látták el, amelyeket az NPF a „kiváló központ” elismeréssel tüntetett ki.

„Az orvosoknak jobban kell figyelniük arra, hogy a Parkinson-kór rutinvizsgálatának részeként a depressziót is szűrjék, és ki kell deríteni, hogy mennyire hatásosak a különféle antidepresszív kezelések ebben a populációban” – mondta dr. Bega.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.