hirdetés

A prosztataspecifikus antigén kinetikájának és a klinikai tüneteknek együttes alkalmazása a lokális salvage kezelés javallatának felállításában

A radikális prostatectomiát követően kimutatható és emelkedő prosztataspecifikus antigén- (PSA, prostate-specific antigen) szint vagy sugárkezelés után a kiindulási szintet meghaladó PSA-érték helyi recidívát és/vagy távoli áttétet jelez. A recidíva vagy recidívák helyének megállapítása alapvető jelentőségű a megfelelő salvage kezelés kiválasztása során. Ugyanakkor – bár a PSA-szint emelkedése több évvel megelőzi a tünetekkel járó recidívát – a jelenleg rendelkezésre álló diagnosztikai eszközökkel gyakran mégsem mutatható ki a baj eredete.
Az optimális terápiás megközelítés kiválasztásában a korai klinikai tünetekre támaszkodhatunk (pl. TNM-beosztás, PSA-érték, prosztatabiopszia Gleason-pontszáma). Amennyiben a betegnél radikális prosztataműtét történt, további információval szolgálhat a szövettani eredmény (pl. a TNM-kategória és a prostatectomia Gleason-pontszáma, a nyirokcsomók állapota és a reszekciós vonalak). A kezelést megelőző klinikai tünetek és a terápiát követően rendelkezésre álló szövettani eredmény mellett a PSA-kinetika alapján (különösen, ha a PSA-szint emelkedése meghaladja az évi 2 ng/ml-t, a PSA-szint emelkedéséig 3 évnél rövidebb idő telik el, és a kezelés után a PSA-szint megkétszereződéséhez szükséges idő nem éri el a 3 hónapot) a metasztázis és a következményes prosztatarák-specifikus halálozás fokozott kockázatára következtethetünk, ezért ilyen esetekben nem várható jó eredmény a csak lokálisan alkalmazott salvage kezeléstől.
A fentiek ismeretében az a beteg számít a csak lokálisan alkalmazott salvage kezelés optimális jelöltjének, akinek a kezelés előtti PSA-szint emelkedése nem haladja meg az évi 2 ng/ml-t, PSA-szintje 3 évnél hosszabb intervallum után indult emelkedésnek, a kezelés utáni PSA-szint kettőződési ideje legalább 12 hónap, s a biopsziás anyag vagy az eltávolított prosztata Gleason-pontszáma 8–10 alatt van, a vesicula seminalisok vagy a nyirokcsomók érintettsége nélkül.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Andrew K. Lee és Anthony V. D’Amico
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.