hirdetés

A pszichés trauma szervi betegséget okozhat

A nőket érő lelki trauma gyakran vált ki poszttraumás stressz zavart, ami sokféle pszichés tünettel, panasszal jár. Egy 20 esztendőn keresztül végzett megfigyelés azt bizonyította, hogy a lelki megrázkódtatás gyakran tényleges szív-ér betegséget okoz.

hirdetés

Az angol nyelvű orvosi szakirodalomban sokat foglalkoznak a szokás szerint betűszóval, PTSD-ként (Post Traumatic Stress Disorder) megnevezett poszttraumás stressz szindróma következményeivel. Azt is hangsúlyozzák, hogy ez a tünetcsoport döntően a nőket sújtja: kétszerte gyakoribb a gyengébb nem képviselői körében, mint a férfiaknál. A Circulation legújabb száma közölte a PTSD és a szervi kardiovaszkuláris betegségek – szívinfarktus, agyi katasztrófa – között megfigyelt összefüggést.

A PTSD olyan, jelentősnek megélt lelki trauma – természeti katasztrófa, nem kívánt szexuális kapcsolat, fizikai támadás –, melynek a páciens számára súlyos következményei vannak: a trauma ismételt felidézése, alvászavar, koncentrációs gondok, emocionális zavarok. Egyéb tünetek is jelentkezhetnek: rémálmok, ingerlékenység vagy pszichés érzéketlenség.

Jennifer Sumner és munkacsoportja New Yorkban a Nurses’ Health Study II. 50 000 résztvevőjét tanulmányozta két évtizeden keresztül. Az eredeti tudományos program, a Nurses’ Health Study I. célja 1976-tól a szájon át szedhető fogamzásgátló szerek hatásának, esetleges mellékhatásainak megfigyelése volt. A második kutatási program 1989-ben indult, alapvetően abból a célból, hogy fiatal nőknek az orális kontraceptívumokra, az étrendre és a kockázati tényezőkre való reagálását tanulmányozzák.

Az eredetileg egészséges, 25–42 éves nőkből álló vizsgálati csoportból kigyűjtötték azokat, akiknek az anamnézisében előfordult PTSD-t kiváltó esemény, illetve megkérdezték, hányféle ilyen tünet gyötörte őket. Az eredmény igen figyelemre méltó: azok a nők, akiknek legalább négyféle PTSD-tünete volt, 60%-kal nagyobb arányban betegedtek meg kardiovaszkuláris kórképekben.

A fokozott PTSD-tünetek és a szív-ér betegségek összefüggése kapcsolatban volt az egészségtelen életmód elemeivel is: dohányzással, elhízással, mozgáshiánnyal, illetve olyan tényezőkkel, mint a magas vérnyomás. „A PTSD általában pszichológiai gondnak számít, de a hazaviendő tanulság az, hogy alapvetően a fizikai egészséggel is kapcsolatban van, kiváltképp a szív és az érrendszer egészségi állapotával – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője. – Ez nem csupán mentális gond, hanem testi probléma is, amely végzetessé válhat.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.