hirdetés

A renin-angiotenzin rendszer és a depresszió

A renin-angiotenzin rendszeren keresztül ható vérnyomáscsökkentők a depresszió új kezelési irányát képviselhetik – derül ki egy nemrég megjelent metaanalízisből.

hirdetés

A depresszió patofiziológiája még napjainkban sem teljesen feltárt: a hagyományos útvonalakon keresztül ható terápiás szerek csupán részben hatékonyak; a kezelt depressziós esetek csupán 30%-a kerül teljes remisszióba. Emiatt szükségszerű, hogy újabb útvonalakon keresztül ható szerek kerüljenek alkalmazásra. Napjainkban kísérletek zajlanak az idegrendszer gyulladásos folyamatain, az oxidatív stressz útvonalakon, valamint a mitokondriális diszfunkción keresztül ható terápiás beavatkozásokkal kapcsolatban. Mindezeken túl az elmúlt időkben felmerült a renin-angiotenzin rendszer (renin-angiotensin system/RAT) depresszióban betöltött potenciális szerepe is, mely által elméletileg mind az angiotenzin konvertáló enzim inhibitorok (ACEI), mind az angiotenzin II. receptor (AT1R) blokkolók befolyásolhatják a kórkép lefolyását. Míg a RAT mechanizmusát már a 19. században felfedezték, idegrendszeri hatásait ennél sokkal később, az 1970-es években írták le először; ezek alapján az angiotenzin II. fontos szerepet tölt be az idegi fejlődésben és a stresszre adott válaszban. A RAT-on keresztül ható szerek a depresszió gyulladásos folyamatain keresztül fejthetik ki pozitív terápiás hatásukat.

Jelen tanulmány szerzői a világhálón elérhető adatbázisokból olyan közleményeket gyűjtöttek össze, melyekben a RAT gátlása és a depresszió közötti kapcsolatokról adnak jelentést. Elemzésük alapján elmondható, hogy egyéb antihipertenzív szerekkel ellentétben a RAT gátlásán keresztül hatók eredményesen alkalmazhatóak depresszió kezelésében, melyet preklinikai és klinikai adatok is megerősítettek. Preklinikai vizsgálatok elsősorban a RAT gyulladáscsökkentő funkcióival kapcsolatban készültek: ezek elméleti hátterét az az elképzelés adja, hogy a depresszió megváltozott immuno-inflammatorikus folyamatok eredményeképpen alakul ki, mely fokozza az immunrendszer működését, nitro-oxidatív stresszt, gyulladást vált ki, mely végső soron növeli a monoaminok szintjét. A major depresszió egy alacsony szintű gyulladásos állapottal járó kórkép, melyben megemelkedik a gyulladásos citokinek szintje. A RAT gátlás állatkísérleti modellekben már egyértelműen igazolt antidepresszív hatásokat igazolt. Klinikai vizsgálatok terén a rendelkezésre álló adatok kissé hiányosak, hiszen az átvizsgált publikációk között randomizált klinikai vizsgálatok nem szerepeltek. Ugyanakkor számos esetbemutatás és megfigyelésen alapuló vizsgálat szolgálja a RAT gátlásának antidepresszív hatásait klinikai körülmények között is. Míg a magas vérnyomás nem szerepel a depresszió rizikófaktorai között, a depresszió növelheti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, mely tény tovább növeli a RAT-on keresztül ható szerek depresszióban való alkalmazásának potenciális szükségességét. Egy közel 1000 betegből álló esetkontroll tanulmányban újonnan diagnosztizált depressziós cukorbetegek körében igazolták, hogy az ACEI-k jelentősebb arányban csökkentették a depressziós tüneteket, mint egyéb vérnyomáscsökkentők (béta blokkolók, kalcium csatorna gátlók). Egy kohort vizsgálat eredményei szerint is mérséklik az ACEI-k a major depresszió tüneteit. Ezzel szemben a CREATE tanulmány (egy randomizált placebo kontrollált vizsgálat, citalopram kezelésben szenvedő major depressziós beteg körében) úgy találta, hogy az ACEI-k szedése rosszabbítja a citalopram kedvező antidepresszív hatásait. Egy kiterjedt norvég elemzés, a HUNT vizsgálat ugyanakkor magas vérnyomásban szenvedő beteg körében ACEI-k szedése mellett egyértelműen kisebb arányú depressziós tünetet rögzített.

Habár a fenti eredmények kissé ellentmondásosak, a RAT-on keresztül ható vérnyomáscsökkentők eddig igazolt antidepresszív hatásai mindenképpen biztatóak. Ez az útvonal új kapukat nyithat meg a hagyományos szerekkel szemben ellenálló depresszió kezelésével kapcsolatban.

 

Forrás: BMC Medicine

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.