hirdetés

Vérnyomáscsökkentő gyógyszer: reggel vagy este?

Öt éve spanyol kutatók azt találták, hogy a vérnyomáscsökkentők esti bevétele hatásosabb, mint a reggeli gyógyszerszedés. Ez a gyakorlat világszerte elterjedt, de most egy angol vizsgálat azt mutatta: mindegy, mikor veszik be az antihipertenzív gyógyszert, csak mindig bevegyék.

hirdetés

A karra helyezett felfújható mandzsettát 1896-ban Scipione Riva-Rocci alkalmazta elsőként, de azt csak az amerikai biztosítótársaságok statisztikái igazolták 1905-ben, hogy a vérnyomás magas értéke veszélyes betegség, mert szoros összefüggést mutat a korai halálozással. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek használata a II. világháború után kezdődött. Kezdetben az indiai kígyógyökér (Rauwolfia serpentina) alkaloidái jelentették a legfontosabb terápiát, aztán a thiazidok következtek, majd a béta-blokkolók. Az 1980-as években megjelentek a dihidropiridinek, őket az ACE-gátlók követték, és ma már szinte minden vezető gyógyszergyár forgalmaz valamilyen antihipertenzívumot.

Ezeket a gyógyszereket, a többi készítményhez hasonlóan, általában reggel vették be a betegek. Ramón Hermida és munkacsoportja 2011-ben írta le, hogy azok a magas vérnyomású betegek, akik legalább az egyik antihipertenzívumot az esti időszakban veszik be, jobban tudják befolyásolni a hipertóniájukat és kevesebb szívszövődménnyel bajlódnak, mint azok, akik reggel nyelik le a vérnyomáscsökkentőt. A tanulmányt a Journal of the American Society of Nephrology közölte.

A munkacsoport 661 krónikus vesebeteget randomizált, akiknek a vérnyomása magas volt. A két csoportból az egyiknek a tagjai reggel, ébredés után vették be az antihipertenzív gyógyszerüket, a másik csoport tagjai pedig legalább az egyik tablettát este, lefekvés táján nyelték le. A vérnyomás-monitorozás 48 óráig történt a vizsgálat elején, majd 3 hónap múlva, illetve 1 év elteltével, további 4 éven keresztül.

Azok a betegek, akik legalább egy vérnyomáscsökkentőt este vettek be, kétharmaddal kevesebbszer szenvedtek el kardiovaszkuláris eseményt (infarktust, szívhalált, szívelégtelenséget, szélütést, kardiovaszkuláris beavatkozást) – korrigált HR: 0,31, 95%-os MT: 0,21–0,46, p<0,001. Hasonlóan szignifikáns volt a csökkenés a kardiovaszkuláris mortalitás, az infarktus és a szélütés együttes előfordulása terén (HR: 0,28, 95%-os MT: 0,19–0,61, p<0,001). Ennek a betegcsoportnak az átlagos éjszakai tenziója jobban kontrolláltnak bizonyult, és a 24 órás ambuláns vérnyomás-monitorozás (ABPM) eredménye is jobb volt (56% vs. 45%, p<0,003). Minden 6 Hgmm-es csökkenés a kardiovaszkuláris események számának 14%-os javulását eredményezte (p<0,001).

Most a European Society of Hypertension (ESH) éves tudományos ülésének nagy érdeklődést keltő referátuma volt a HARMONY (Hellenic-Anglo Research into Morning or Night Antihypertensive Drug Delivery) vizsgálat. Az előadó, Neil R. Poulter (Imperial College, London) ismertette az eredményeket. Az 51 hipertóniás beteg (átlagéletkor: 62 év, 56%-uk férfi) Londonban, illetve Thesszalonikiben került a vizsgálatba. Vérnyomásuk legalább 3 hónapos kontroll során stabil volt (≤150/≤90 Hgmm), testtömegindexük átlaga 29,1.

Az 51 vizsgálati alany egyik csoportja reggel 6 és 11 óra között vette be a gyógyszerét 12 héten át, a többiek este 6 és 11 óra között. A vérnyomás-monitorozás 24 óráig tartott, és minden alkalommal kérdőívet kellett kitölteni az élet minőségére vonatkozólag is. A vizsgálati alanyok átlagosan kétféle gyógyszert szedtek.

A vizsgálat végén a 24 órás szisztolés tenzió reggeli és esti gyógyszerbevétel esetén átlagosan 0,10 Hgmm-rel különbözött. A 24 órás diasztolés vérnyomás 77,24 vs. 77,99 Hgmm volt, a differencia 0,77, 95%-os MT: –1,38– +2,91. A nappali szisztolés vérnyomás 132,24 vs. 132,77 Hgmm, a diasztolés érték 79,27 vs. 80,55 Hgmm-nek bizonyult. A klinikai szisztolés tenziót 129,37 vs. 129,81 Hgmm-nek találták, a diasztolés értéket 77,26 vs. 77,41 Hgmm-nek. Az élet minőségére vonatkozó pontszám reggeli vs. esti gyógyszerszedés esetén: 84,14 vs. 84,04. A legtöbbet szedett gyógyszerek a renin–angiotenzin-blokkoló készítmények (kb. 80%) és a kalciumcsatorna-blokkolók voltak.

Ebben a vizsgálatban a vérnyomáscsökkentő reggeli és esti bevételének hatása között nem volt értékelhető eltérés. Dr. Poulter hangsúlyozta, hogy a folyamatban lévő TIME tanulmány, melyben 4 évig 10 000 hipertóniás beteget vizsgálnak, várhatóan választ ad majd erre a kérdésre.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.