hirdetés

A reumatoid artritisz növeli a koraszülés kockázatát

Reumatoid artritiszben vagy annak preklinikai formájában szenvedő várandósok esetén számítani kell a koraszülés eshetőségére, de az újszülöttek kisebb születési súlya valószínűleg semmilyen hatással nincs a későbbi életükre.

hirdetés

A reumatoid artritiszben (RA), vagy a szisztémás lupus erythematosusban (SLE) szenvedő nőknek fele (RA-ban szenvedők 55%-kal, az SLE-ben szenvedők 64%-kal) kevesebb gyermeket hoz a világra, mint azt eredetileg tervezte, derült ki egy 2012-ben megjelent vizsgálatból (Clowse). Az RA-ban szenvedőknél a fő ok az infertilitás (42%-os), az SLE-ben szenvedő betegeknél viszont a vetélések száma a magas. Az alacsonyabb utódszámhoz az a félelem is hozzájárul, hogy betegségüket esetleg gyermekük is örökölheti (Kelly), de elképzelhető, hogy a fájdalmas betegség miatt szedett gyógyszerek, illetve a betegség okozta problémák is hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek lemondanak az eredetileg tervezett nagyobb családról.

Érdekes módon az reumatoid artritiszben szenvedő nőknél a terhesség folyamán mintegy 80%-ban az ízületi panaszok „spontán” remissziója következik be. Az RA-ban gyakran használt methotrexatot teratogén hatása miatt a tervezett fogamzás előtt 3 hónappal javasolt abbahagyni, a váratlan teherbeesések megelőzésére pedig javasolt fogamzásgátlót szedni. A tumor nekrózis faktor (TNF) gátlókkal más a helyzet: a Remicade és a Humira adagolását a második trimeszter végén kell elhagyni, így kevesebb antitest kerül a magzatba. A Cimzia nem megy át a placentán, ezért nem kell leállni vele

Mivel elég kevés adat van az RA-nak a terhességre gyakorolt hatásáról, Dániában Dr. Ana Roma vezetésével (Copenhagen University Hospital) kiterjedt analízist végeztek az 1977 és 2008 között született 1 917 723 személy adataiból. Az ezen időszak alatt születtek közül 2101 gyermek édesanyja szenvedett RA-ban, 11 455 gyermek pedig magzati állapotban édesanyja preklinikai RA-jának volt kitéve. Az eredmények szerint az anyai RA, vagy a preklinikai RA növelte a koraszülés valószínűségét: előbbi esetben 1,48-cal (95%CI 1,20-1,84), utóbbi esetben 1,32-vel (95%CI 1,07-1,64). Ha a mintát az anya életkorával, iskolázottságával, szülései számával, a – kockázatot nem növelő apai RA-val – stb. igazítjuk, az OR akkor is 1,32 marad (95%CI 1,07-1,64). A szerzők szerint a szülész-nőgyógyászoknak számítaniuk kell a koraszülés eshetőségére RA-ban, vagy annak preklinikai formájában szenvedő várandósok esetén.

A vizsgálat során az újszülöttek súlyát is mérték, és azt tapasztalták, hogy mindkét betegcsoport gyermekei valamivel kisebb súllyal születtek: az RA-ban szenvedő anyák gyermekei 87,04 g-mal, a preklinikai RA-ban szenvedők gyermekei pedig átlagosan 46,65 g-mal. A placenta súlya is valamivel kevesebb volt: átlagosan -13,45 g, illetve -4,61 g. Az újszülött hosszát, fejkörfogatát és haskörfogatát nem befolyásolta sem az anyai RA, sem annak preklinikai változata. A szerzők a lehetséges okokkal kapcsolatban azt gondolják, hogy „az anyai RA az intrauterin környezet megváltoztatása illetve genetikai faktorok révén lehet befolyással a magzat fejlődésére, de a terhesség alatt szedett gyógyszerek hatása sem zárható ki. Ugyanakkor a kisebb születési súlyt a rövidebb kihordási idő is okozhatja. Az, hogy az apai RA nincs befolyással az eseményekre, a genetikai mechanizmus ellen szól. A szerzők szerint az RA betegséget módosító gyógyszerek terhesség alatti változatlan szedésével csökkenthető az alacsony súllyal született babák száma, de a reumatológusok terhesség alatt tradicionálisan felfüggesztik ezen gyógyszerek rendelését, hisz a magzatra gyakorolt hatásukról még nincs elég tapasztalatunk.

A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy a reumatoid artritiszben szenvedő anyákat fel kell világosítani arról, hogy újszülöttjeik várható minimálisan kisebb születési súlyának nincs, vagy ha egyáltalán van, akkor igen kicsi a jelentősége a gyermek további életére nézve.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Arthritis Care & Research 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.